Temná komora přehled

Temná komora
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390017/bmid_temna-komora-th7-390017.jpg 4 29 29

Spisovatelka a novinářka Susan se dozví, že její šestasedmdesátiletý otec se rozhodl pro operativní změnu pohlaví. Uvědomí si, že nebude mít klid, dokud nepochopí jeho důvody. A kvůli nim musí prozkoumat i nepříjemná, dlouho skrývaná zákoutí rodinné historie. Vydá se proto z New Yorku do Maďarska, kam její otec odešel. Jak tento její nový rodič, „skutečná žena“, souvisí s tím mlčenlivým, výbušným a někdy i násilnickým člověkem z její minulosti? Autorka se vydává do labyrintu vlastního dětství a hledá odpověď na otázku, kým byl a kým se stal její otec, ten americký tatínek, horolezec, dobrodruh zkoumající amazonský prales, originální fotograf a válečný uprchlík z Budapešti. A stále naléhavěji si klade otázku, jestli je identita něco, co si vybíráme, nebo čemu naopak nemůžeme uniknout.... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)

In the Darkroom, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná komora. Přihlašte se a napište ho.

MagdalénaHa
12.10.2024 2 z 5

Knihu jsem koupila v domnění, ze se jedná o nějaký pěkný thriller - soudě dle obálky i názvu. Místo toho jsem dostala ne moc čtivý životopis osoby, která mě nezaujala ani svým životem, ani charakterem, nehledě na trochu nezáživné zpracování. Téma transgender mi není blízké, ale byla jsem naladěna na to, dozvědět se něco nového. Ani po vícerých kapitolách jsem nenarazila na nic, co by mě motivovalo číst dál. Když jsem si pak přečetla názory na zadní obálce, že by se mělo jednat o povinnou četbu na školách, zaklapla jsem knihu jako spíše populistickou. Možná je to škoda - kdyby někdo přistoupil k tomuto tématu jiným způsobem, pomohl by třeba ostatním lépe pochopit psychiku dané komunity; ale tohle se přinejmenším u mě nedostavilo.

markyticka
31.12.2023 4 z 5

Recenze ani anotaci jsem dopředu nečetla. Čekala jsem román a možná detektivku, ale chyba lávky. Jde o příběh rodiny autorky, o hledání identity, o možnosti ji změnit. Příběh doplňují podklady autorky, které si sebrala k otázce Židů, maďarského obyvatelstva, transsexualitě a změně pohlaví a jsou to docela obsáhlé podklady. Začátek nebyl záživný, ale překonala jsem chuť knihu odložit a nakonec jsem ráda. Ale není to kniha, co chcete číst znovu.

ela1972
29.10.2023 3 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu zajímavý smutný příběh, na druhou je znát, že knihu píše novinářka. Z knihy se ale dozvíme, co se dělo v Maďarsku a na Slovensku v otázce židů a genderu.

Kniha Temná komora v seznamech

Autorovy knížky