Temná strana slunce přehled

Temná strana slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17179/temna-strana-slunce-17179.jpg 4 163 163

Mladík Dom Sabalos má na své straně mnoho výhod. Je dědicem nesmírného majetku a jako jediný mužský potomek mocné dynastie se má stát prezidentem správní radě na planetě Protitoč. Podle staré věštby však má být den jeho jmenování také dnem Domovy úkladné vraždy...

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Magnet Press (ČR)

The Dark Side of the Sun, 1976

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná strana slunce. Přihlašte se a napište ho.

puczmeloun
20.10.2024 4 z 5

Kdysi hodně dávno jsem knihu četl - vypůjčenou z knihovny. A mnoho let ji intenzivně (spolu s knihu Strata) sháněl (vydavatel druhé vydání vylučoval, bohužel...). Nakonec se povedlo dlouhodobým monitoringem antikvariátů po celé ČR a jsem moc rád. Tahle knížka je totiž super. Pratchettova imaginace je tady naprosto neuvěřitelná - témat, nápadů, technologií, postav ras, planet atd. je tady tolik, že se v tom člověk až ztrácí. Jasně, příběh pak není úplně dopilovaný a ne vše je logické, ale čte se to skvěle. Celovesmírné tajemství* ve stylu série Stopařův průvodce Galaxií, jen dřívější než zmíněné dílo a vtipné jiným stylem. A navíc s velkou spoustou odkazů na budoucí Zeměplochy (Noc prasečí hlídky, Malí bohové, Klač...). Pro Pratchettova fanouška a čtenáře vyhledávající sci-fi dohromady je to takový malý splněný sen. :)

* Btw strašně mi to celé kromě knih Douglase Adamse připomínalo taky poslední fázi hry Spore a objevování tajemství Hrubešů, včetně divnoplanet poschovávaných ve vesmíru :)

Malarkey
14.10.2024 3 z 5

Terry Pratchett, to je pro mě kvalitou tak strašně nestálý autor, že pokaždé nikdy nevím, co od jeho příběhů očekávat. No a k této knize jsem se dostal náhodou, navíc je poměrně kraťounká, tak proč toto jeho jedno z mála sci-fi, které kdy napsal, nezkusit. A ano, je dobře, že je to jednohubka. Je to totiž po jeho vzoru správně střelené, mnohdy parádně vtipné, ale také hodně neosobní a bez jakékoliv postavy, kterou byste si stihli oblíbit. Spíš si je stihnete neoblíbit. Jako jednohubka dobrý, ale přelom žánru v žádném případě.

Marmarek
02.01.2024 5 z 5

Přečteno v prosinci potřetí a je to čím dál lepší. Úžasně nabité, obrovský a mnohotvárný vesmír jen naznačen na poměrně malém množství stránek. Pro mě stěžejní téma empatie, které Pratchett rozvinul také v zeměplošských knihách. Paralelně jsem znovu četl Buch a našla by se spousta společných prvků. Podle mě je tahle kniha spolu se Stratou nedoceněná. Divím se, že jí dosud nikdo nezfilmoval.

Kniha Temná strana slunce v seznamech

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015