Temné a kruté lži přehled

Temné a kruté lži
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506941/bmid_temne-a-krute-lzi-EnD-506941.jpg 4 178 178

Mokřady obchází zlo. Nadpřirozený thriller z města plného magie. Pokud máte co skrývat, La Cachette v Louisianě je to nejhorší místo, kde se lze ocitnout. Tohle bažinaté městečko je totiž plné lidí se zvláštními schopnostmi. Sedmnáctiletá Grey proto nevěří, že nikdo neví, co přesně se odehrálo, když tu zmizela její kamarádka Elora. Jakmile však začne pátrat na vlastní pěst, dojde jí, že každý něco skrývá. A když se ze zátoky vynoří záhadný chlapec, věci se dají do pohybu. Krvavá historie města ožívá… a další lži ho mohou rozervat na kusy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)

Dark and Shallow Lies, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temné a kruté lži. Přihlašte se a napište ho.

andrejci
20.10.2024 4 z 5

Toto bylo popravdě lepší než jsem očekávala.
Líbilo se mi jak nám autorka vykreslila americký venkov a osadu kde se děj odehrával. Líbilo se mi také, že magie tam má své místo a je to díky tomu ještě větší záhada.
Postavy za mě byly skvělé a v průběhu děje se mi názor na ně často měnil. Nakonec jsem si ani nebyla jistá komu věřit a komu ne. Skvěle napsaná tajemná linka.
Já ji četla začátkem podzima musím říct, že to je skvělá volba. I když se děj odehrává v létě tak podzim tomu dodá úžasné tajemno. Za mě to je lehká odpočinková knížka, ale skvělá. Pokud hledáte tajemno tak můžu jenom doporučit.

ValiPages
14.09.2024 4 z 5

,,Nechtěl jsem tě polekat, Grey."
,,Nepolekal jsi mě, řeknu mu.

Tak to byla jízda! Nemohla jsem si vybrat lepší knížku k počasí než je tahle. Na konec léta, velmi, velmi dusného a horkého. Tahle knížka má opravdu neuvěřitelnou atmosféru! Četla se úplně sama. Příběh byl vážně hodně originální a super vypracovaný – všechna ta magie, popis celé La Cahette, to dusné letní počasí, tajemství, lži, postavy, no prostě dokonalé. Všechno se to k sobě neuvěřitelně hodilo. Když jsem tuhle knížku začala číst, myslela jsem si, že bude úplně jiná, ale nakonec byla mnohem lepší, než jsem si myslela :).
„Letní děti“ byli teda osobnosti, ale skvěle se doplňovali. Oblíbila jsem si úplně všechny. Dobrá postava byla Wrynn, malá holčička, která všechno slyší a vidí, ale nikdo jí nevěří. Malé děti se fakt podceňují. Ale aby bylo jasno, byla jsem 100% team Zale než Hart. Zaprvé mě úplně dostal těmi svými pěti slovy a zadruhé nebyl až takový drama queen jako byl Hart. Dostáváme se k otázce, kterou by si měl položit každý, kdo knížku čte – ne kdo je vrah, ale kdo tady vrah není. Protože upřímně bych se vůbec nedivila, kdyby Eloru zabil někdo z „Letních dětí“ jenom kvůli psychickému traumatu z dětství. Protože to prostě není normální, že jeden člověk spáchá sebevraždu, druhý zase ustřelí někomu hlavu v kuchyni, někdo zas jiný uhoří zaživa, někdo jde po ulici a další den se najde mrtvý. A k tomu jsou proslulí svojí sbírkou zbraní na tak malém ostrůvku. Ty jo, neměl tam být obchůdek s věštěním do budoucnosti, ale alespoň minimálně jeden psycholog. Všem by to neuvěřitelně pomohlo :).
Vím, že problém byl ve mně, ale ačkoli byla knížka vážně dobrá, dostala jsem se opravdu do čtecí krize, kdy mě chvílemi napadaly všechny jiné myšlenky než na čtení, proto jí nedávám plný počet, ale jen 4,5*. Přišlo mi to docela vtipný. Všechno tam bylo jako takový začarovaný kruh. Spousta věcí a frází se tam opakovalo, ale díky tomu se vytvořil takový svět, který vážně šel přirovnat k klasickým letním prázdninám teenagerů, kteří byli zavření na malém ostrůvku. Pak tu byly takové otázky, na které jsem nenašla odpovědi. Spousta věcí tam nedávala smysl. A některé věci, co dělali hlavní hrdinové, nedávaly absolutně smysl. (Vím, že tenhle příklad zazněl v docela dost komentářích, ale já ho tu prostě musím napsat.) Někdo Grey řekl, že jedna postava skákala pravidelně do řeky, kde se málem vždycky utopila, jenže ji vždycky kamarád zachránil. A Greyna reakce na to byla jenom přikývnutí hlavy a „Ona to potřebovala“ a to jí úplně stačilo a chápala to?! Nebo úplně odněkud se vynoří příšera a všichni jsou v úplném chillu, nebo ne úplně v pohodě, ale nikde nezazněla otázka, jak je to možný. No, to bylo fakt super. Autorka píše, že je jeden dům naplácnutý na druhým, všichni se znají, ale nikdo si nevšimne, kam hlavní hrdinové mizí dva měsíce. A pak věc, která nešla na rozum už vůbec. Všichni ví, že tu nějaký lidi umřeli a že zmizeli, ale zamknout dveře prostě sakra nemůžou. Co to jako je?!
No a k tomu konci… ten zvrat… prostě BUM!!! Je to jedna z knížek, kde jsem toho vraha fakt nečekala. Autorka umí zlomit čtenáři srdíčko. A ten doslov…
„Tohle město je jedovatý a zkažený.“ Slova Harta, Zela, Sery. Opravdu tu knížku vystihují :)
P.S. Asi se naučím tu říkanku k schovce a budu jí tak hrát. Opravdu hezká říkanka: „Běž a schovej se. Schovej se a běž. Napočítej do deseti, když dovádět chceš. Pomodli se a skloň hlavu, bude mrtvej, až tě najdu. Deset, devět, osm, sedm, šest, pět, čtyři, tři, dva, jedna. Ať chceš nebo ne, vyrážím za tebou ze dna. Dempsey Fontenot já jsem, když neunikneš, čert tě vem.“
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli moji recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl moji recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

DorianaGrey
28.07.2024 5 z 5

Mně se kniha neuvěřitelně líbila a dostala mne její temná atmosféra. Je velice originální a zajímavá. Vlastně mě udivuje že se leckomu nelibila, protože pro mě je to jedna z mála knížek,které bych si po půjčení z knihovny i koupila.

Podezření, Temné a kruté lži a další knižní novinky (3. týden)

15.01.2023

Možná to není to, co jste čekali, ale to neznamená, že to nepotřebujete.

Lidi se bojí toho, čemu nerozumí. Taková je lidská přirozenost.

Smrt ve vodě. Jak říkal Mackey. Co záleží na tom, jestli voda vybublá zespoda, nebo zda spadne z nebe? Voda je voda. A smrt je smrt.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Temné a kruté lži v seznamech