Temně / In A Glass Darkly přehled
Agatha Christie
Další titul z řady dvojjazyčně vydávaných detektivních povídek Agathy Christie. Znovu se setkáme s třemi nejslavnějšími detektivy – Herculem Poirotem, Parkerem Paynem a slečnou Marplovou, tentokrát v povídkách Temně, Bagdádská Brána a Ztracený důl.
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2009 , GaramondOriginální název:
In a Glass Darkly, The Gate of Baghdad, The Lost Mine, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temně / In A Glass Darkly. Přihlašte se a napište ho.
Četlo se dobře, předtím jsem četla dvojjazyčně pouze A.C.Doyla a toto se mi zdálo jednodušší. Všechny tři povídky se mi libily, ale ta poslední byla zvláštní, trochu to vypadalo na duchařskou tématiku, ale ne tak docela... Jinak velký obdiv překladatelům, teď teprve oceňuji, jak těžké je někdy najít výstižné výrazy v češtině a ustálená spojení. Dokázali to podle mě výborně. Čeština je tak jiná než angličtina a číst tyto povídky bilingvně přináší dvojnásobný požitek.
Kniha Temně / In A Glass Darkly v seznamech
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Celkově knížka obsahuje tři povídky. V první figuruje Parker Pyne, v druhé Hercule Poirot a jde o klasické detektivní příběhy. Třetí povídka se vymyká, nelze tam mluvit o nějaké detektivce, dá se říci, že je trošku prostoupena tajemnem. Každopádně všechny tři příběhy určitě stojí za přečtení, člověk si aspoň bezbolestně procvičí angličtinu díky zrcadlovému textu.