Ten, kdo stojí v koutě přehled

Ten, kdo stojí v koutě
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495725/bmid_ten-kdo-stoji-v-koute-C7O-495725.jpg 4 3110 3110

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se Chboskemu podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab

The Perks of Being a Wallflower, 1999

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ten, kdo stojí v koutě. Přihlašte se a napište ho.

Margherita_N
05.03.2025 4.5 z 5

(SPOILER) Coming-of-age román vyprávěný formou dopisů, které píše hlavní hrdina Charlie neznámému adresátovi. Charlie má bratra a sestru, kteří k němu řekla bych nejsou zrovna ohleduplní, protože on jako velmi citlivý člověk potřebuje pochopení. Chápu, že jsou všichni v pubertálním věku a žijou na začátku 90. let, tedy v době, která na ohledy k různosti lidí moc nehrála, stejně ale některý Charlieho interakce se sestrou, kterou notabene zachraňoval před násilnickým přítelem, není příjemný číst.
Charlie si na nové střední škole najde dva kamarády a nejsou to jemu podobné povahy, jak bych čekala. Charismatický Patrick se hned stane Charlieho vzorem a jeho nevlastní sestra Sam platonickou láskou. Díky nim se Charlie seznamuje s hudbou, literaturou a zážitky běžného teenagera, které ho postupně proměňují. Prostřednictvím Charlieho vzpomínek zaznamenávaných v dopise neznámému příteli také přicházíme na to, co z něj v raném dětství udělalo zakřiknutého kluka.
Charlie se musí vypořádat s vlastními zasutými traumatickými vzpomínkami, které si začíná uvědomovat, a psychickými problémy, které mu způsobily. Přehodnotit vztah k tetě, kterou měl za oblíbenou příbuznou a jejíž smrt si dával za vinu. Tenhle objev je pro Charlieho nesmírně bolestivý a vede k jeho emocionálnímu zhroucení, po kterém skončí v nemocnici.
Kniha je díky tématům hledání identity, psychického zdraví a traumat, která nás ovlivňují na celý život, velmi současná, ačkoliv vyšla před pětadvaceti lety, a je navíc skvěle napsaná. Doporučuju.

BrooksWasHere
04.03.2025 5 z 5

"And in that moment, I swear we were infinite."

Fila09
28.02.2025 5 z 5

Silný, skvělý příběh. Dlouho ve mně rezonoval

Kniha Ten, kdo stojí v koutě v seznamech

v Přečtených4 351x
v Mé knihovně943x
v Chystám se číst1 673x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)