Ten ľavý přehled

Ten ľavý
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523384/bmid_ten-lavy-65146308de70a.jpg 4 34 34

Ona chce rozprestrieť krídla a lietať, hoci nepozná správny smer. On je vietor, ktorý prichádza nečakane, aby jej ukázal, kadiaľ letieť. Valentína túži nájsť toho pravého, pritom stále hľadá samu seba. Na jednej strane sa snaží nesklamať blízkych, na strane druhej túži lietať. Jej krídla – vlastné túžby – sú však zviazané pochybnosťami. Sled sklamaní ju zavedie do situácie, v ktorej sa ocitne prvýkrát. Ona predsa „taká nie je“, lenže čo ak v prudkom odbočení doľava má prsty samotný osud? A čo ak jej namiesto toho pravého do života príde ten ľavý? Po úspešných ženských románoch prináša slovenská autorka Baja Dolce tak trochu inú romancu. Ten ľavý je to pravé čítanie s humorným pohľadom na svet, ktorého scenáristom bol možno aj sám život.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ten ľavý. Přihlašte se a napište ho.

0197
22.07.2024 5 z 5

Tak od tohoto příběhu jsem se nemohla odtrhnout. Po většinu čtení jsem se usmívala, to se ani jinak nedalo. Bylo to romantické, vtipné a rozkošné.

S Valentínou se člověk opravdu nenudil :-). Těšila jsem se, co ji potká nebo napadne příště. Některé situace fakt stály za to. Byla trochu trdlo, ale takovým tím milým způsobem. Třeba, jak upravila kávičku (vlastně ona to neudělala) a pak se ji to vymstilo? Boží. Její originální koníček, kdy si vyráběla trička s vlastními nadpisy k ní úplně seděl.

Dáriuse jsem si díky editům představovala jako toho sexy tureckého herce. Jen škoda, že jsme nedostali kapitoly z jeho pohledu. Asi díky tomu mi přišel malinko v pozadí. To ale nic nemění na tom, že to byl sympaťák, kterého by po svém boku ocenila nejedna žena.

Sice se příběh odehrával v Bratislavě, ale v komplexu na jejím okraji, tak že to mělo takovou maloměstskou rodinnou atmosféru. Navíc tu měli kavárnu, kde se pořád peklo a která byla takovým středobodem setkávání. Takže prostředí parádní. A co se týká vedlejších postav, byla to různorodá, ale přátelská partička. Mít takové sousedy, kteří jsou vlastně taková rodina, musí být super.

O jedné věci jsem si myslela, že to asi takto bude, ale u dalších zvratů jsem nestačila koukat. V závěru bylo naznačeno možné pokračování, tak se budu těšit.

- vtipné scény
- prostředí Slovenska
- protiklady

PosPol
18.02.2024 3 z 5

Na knihu jsem se těšila jako na oddechovku a to jsem i dostala. Plus size Valentína je tak trochu jako hrom do police. Všude je slyšet, všude je vidět, ačkoliv ne vždy o to usiluje. Ehm, no tak trochu jsem se v tom trdle viděla. Skvěle charakterově zpracované postavy, bavil mě třeba Boris, ale moje srdéčko si získala tetka Milenka. Milenku do každé domácnosti! Jo a ještě Darius jako 1+1, chápeme se, ne?

Moc se mi líbilo pouto mezi Valentínou a její sestrou, byly jedna pro druhou oporou. Zároveň se neustále špičkovaly a prostředí kavárny bylo úžasné, úplně jsem cítila tu chuť oříškového latté a makronek! Kniha je plná vtipů a humoru, jenže psát humorně je nejobtížnější. Každý máme jiný vkus na humor. A zde to bylo na mě až příliš. Jedna vtipná historka za druhou, často na hranici uvěřitelnosti a tak trochu podobné stand-up comedy...

Zároveň mi chyběl nějaký zvrat. Ke konci sice jeden přijde, ale Valentína jej přejde jako by nic, takže nepůsobí příliš šokujícně. Na druhou stranu, spousta lidí právě to pohodové tempíčko ocení a odpočine si u této něžné romantiky.

Literarytwins
13.02.2024 5 z 5

Timing neboli načasování...Tento pojem, ač se nezdá, je dost důležitý při čtení knih. Můžete číst skvělou knihu ve špatném období a nesedne vám. Já jsem s tímto příběhem čekala a myslím si, že jsem si nemohla zvolit pro jeho čtení lepší čas. Pokud máte nějaké těžší období, nedaří se vám, nemáte náladu a nebo jste dočetli nějakou těžkou a drsnou knihu, Ten ľavý je jasnou další volbou.

Já po téhle fialové krásce s nádhernou ořízkou sáhla přesně v takový moment, po dočtení celkem brutální knihy. Díky bohu za to! Přesně to byla ta skvělá vzpruha pro mě. Skvělá nenáročná romantická komedie s lehkým nádechem telenovely.

Můj vnitřní Colombo se tady solidně vyřádil, avšak i on dostal jednu zleva i zprava a dostal dva šokující a překvapivé momenty, za ně dávám jednoznačně palec hore!

Miluju tento celkový koktejl lehkého humoru, nezapomenutelných hlášek a také skvělých postav. Zejména asi teta Milenka zůstane zapsána navždy. Co z hlavy už také asi nikdy nedostanu, budou Borisovy dudáše a dinofalus. :D Kniha vám též nabídne pár opravdu infarktových konců kapitol, kdy si říkáte: „No to snad nemyslí vážně!“

Co na mě působilo trochu rušivě byla četnost textů písniček a jejich délka, tady bych trochu ubrala, protože už mě to trochu jako čtenáře rušilo. Já bych se asi malinko i rozepsala víc v samotném závěru a rozuzlení. Na mě to bylo trochu uspěchané a klidně bych dala více prostoru Dariusovi a Valentině. Ti měli ovšem mezi sebou naprosto neskutečnou chemii a takovou tu krásnou čistou lásku, která mi úplně pohladila nervy. Navíc Valentina byla opravdu číslo v tom dobrém slova smyslu. Přesně taková ta osoba, se kterou se v životě určitě nenudíte.

Kdo máte rádi vtipné romantické oddechové příběhy, tak určitě neváhejte a po této knize také sáhněte.

4,5/5

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Kniha Ten ľavý v seznamech