Tenkrát v Texasu přehled
Jan Hlubek
Dead Cow City je městečko v Texasu, jižně od Fort Worthu. Jde o napůl vylidněnou lokalitu, kde se těžko shání práce, a jedinák. Kukuřičné lány tak leží ladem a místní obyvatelé se na nich přiživují svépomocí. Není zde takřka nic. Jen prašná silnice, stará hala, zpustlé pole a telefonní budka. Budka, z níž nikdo nevolal celé věky, až jednou... Když roku 1956 Spojenými státy otřesou bestiální vraždy, kapitán bezpečnostního útvaru Texas Rangers ve Fort Worthu Travis Candles přísahá, že vraha dopadne. Sám však svádí boj se svými vnitřními démony. Jeho manželství přežívá jen zázrakem. Spravedlnost je totiž úplatná a zpravidla jde o jednu z temných sil. Candles cítí, že aby to zvládl, bude si muset sáhnout na dno a zapsat se do historie krvavým písmem. Děsivý mezigenerační román, odehrávající se napříč dekádami, pracuje s lidskou psychikou a na pozadí běžných životních situací demonstruje hloubku naší duše takovou, jaká doopravdy je.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tenkrát v Texasu. Přihlašte se a napište ho.
Tenkrát v Texasu je přesně ten druh knížky, u které je dobré přečíst si úvod i závěr. Autor v něm navádí čtenáře k tomu, jak příběh zamýšlel, co od něj očekávat. To je poměrně důležitý moment, protože pokud někdo podle názvu usoudí, že jde o western, tak se ho nedočká.
Pro mě příběh Travise Candlese představuje revoltu proti upadající jazykové kultuře. Jan Hlubek se stylisticky i lexikálně pohybuje v období zhruba posledních sta let, což působí zvláště, dokud nezjistíte, že autor takhle mluví i v civilu. Nejde tedy o žádný konstrukt, ale přirozený projev, bohatý na dnes již málo užívaná slova jako například zřít, dlít, pravit.
Samotný příběh nás přivede do poklidného texaského městečka, kde strážci zákona, kteří jako by do té doby maximálně chytali výtržníky a sundávali kočky ze stromů, mají první velký případ. Počínají si jako banda balíků. Ale ta touha po spravedlnosti… padni, komu padni… Ne, rozhodně se nejedná o obraz toho, jak by spravedlnost měla fungovat, ale spíš jak funguje, navíc když je vykonavatelem oné spravedlnosti psychopat. Závěr není předvídatelný.
Je to svižné čtení, nechci říct vyloženě zábavné, protože na utrpení zábavného nic není. Má myšlenku a skrytou hloubku, napětí, bolest, touhu, kdo to vidět chce, tak uzří ;-), a kdo ne… tak má smůlu.
„Jednou ti
o panu Candlesovi
povyprávím.
Až budeš větší. . .“
„Tak že on vážně existoval?“
Tenkrát v Texasu vás neohromí nějakou novou brutální situací, ale ani vás neurazí. Je to takový krvavější příběh, který mě však svou „hrůzou“ nějak nemrazil. Přeci jenom, odkojenec Dextra a Bones tu nenajde nic nového. Příběh kazí dlouhé dialogy a nudné pasáže uprostřed děje. V půlce se sice zase začne něco dít, ale opět je to zazděno dlouhým povídáním. Od pana spisovatele jsem četl knížečku povídek (23:55) a byl jsem nadmíru spokojen. Ovšem u delšího příběhu mu to zatím nefunguje. Tedy, možná že funguje. Tohle je vlastně první delší kniha, kterou od pana spisovatele čtu. Možná bych měl mít strach z Travise Candlese, ale nemohu posoudit, zda je takové chování u Texas rangerů normální. Jenže je to alternativní svět, a vše je tedy možné. Tak že Tenkrát v Texasu je nepříjemný příběh plný krve a brutality, ale noční můru z něj mít nebudu.
Citát: I vrahovi může chcípnout kára.
Černočerné srdce, Za zamčenými dveřmi a další knižní novinky (6. týden)
04.02.2024
„I vrahovi může chcípnout kára.“
Kniha Tenkrát v Texasu v seznamech
Texas, Ford Worth, 16.červenec 1956.
V kanceláři texaských rangerů zazvoní telefon. "Bože, prosím, pomozte mi!", rozezní se celou služebnou hystericky ječící ženský hlas. Z telefonátu muži zjistí akorát to, že žena volala z telefonní budky poblíž malé zapadlé vesničky s názvem Dead Cow City. Když se konečně k místu dostanou, naskytne se jim příšerná podívaná. Všude je krev a tělo ženy je ve strašlivém stavu. To samé platí i o druhé mrtvole, kterou rangeři naleznou ve staré stodole. Vypadá to, že v Texasu řádí opravdový psychopat. Vypátrají Texas Rangers, včele se svým šéfem Travisem, vraha? Travis bohužel svádí boj nejen s vrahem, ale i se svými vnitřními démony.
Jedná se o první knihu, kterou jsem od autora četla. Velmi jsem se tedy těšila na to, co mne čeká. A už po první kapitole jsem věděla, že tohle bude skvělá jízda. Brutální vražda, hon na pachatele, to znělo vážně úžasně. Jenže po první části se autor začal věnovat více Travisovi a jeho démonům, než samotné vraždě. A my tak začali číst úplně jiný příběh.
Neříkám že se mi kniha nelíbila, i přestože jsem čekala, že se děj bude ubírat jiným směrem. Děj byl svižný, četl se sám a stránky ubíhaly pod rukama jako nic.
Miluji autorův styl psaní. Moc se mi líbilo, jak střídal květnatou spisovnou mluvu s vulgarismy a drsnějším stylem. Ten mi hodně sedl k Texasu, Rangers a Divokému západu.
Upozornění, že kniha je vhodná od 18 let je zcela na místě. Násilné scény totiž autor mnohdy popisuje až do nejmenšího detailu.
Když jsem knihu dočetla byla jsem vážně hodně naštvaná. Travis je postava, která rozhodně umí vyvolat emoce. U mne byly vesměs negativní a dlouho na tuto postavu nezapomenu. Ďábel s odznakem a coltem u pasu.
Konec příběhu byl hodně nepředvídatelný, musím ale říct, že by se mi víc líbil předvídatelný konec. Dále mně mrzí, že vraždě, které byla na začátku, a kterou příběh začal, se nakonec autor příliš nevěnoval. Travis zkrátka všechno přebil.
SPOILER: Čekala jsem, že za jeho činy přijde adekvátní trest. Ten ale v této knize nenajdete. Spravedlnost si tu zrovna vzala dovolenou.
Hodnotím 3,5/5