Terst a jedna žena přehled
Umberto Saba
Verše jednoho z největších italských básníkú 20. století představují hluboce lidskou, citově ryzí poezii, v níž dominuje obdiv k Terstu, v němž básník tvoří, a monogamně chápaný vztah k ženě, jež je štěstí i břemeno.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Terst a jedna žena. Přihlašte se a napište ho.
Umberto Saba zkrátka umí. Krásná poezie, kde autor nechává vyniknout svůj jazykový cit a čerpá ze svého života.
Čítali sme si s jed(ineč)nou ženou priamo v Terste. Jednoduché básne s nečakanou, nenápadnou silou a presvedčivosťou.
Kniha Terst a jedna žena v seznamech
Tak předně saba znamená chleba. Dát si takovou přezdívku, to je jako z pohádky Sůl nad zlato. Ale v Terstu je nádherně. Město bylo mixem etnik, italštinou hovořila jen inteligence. Žili tu i Slované a Němci.
Když Saba nepsal, provozoval v Terstu antikvariát, který lze navštívit na Via S. Nicolò. Snad ještě dnes. Podívejte se tam. Musel utéct před Mussolinim, ale vrátil se, K stáru se Saba potloukal s hůlkou a svou dýmčičkou po ulicích. Chtěl, aby jeho poezie byla poezií upřímnosti. A chutnala jako Verdiho melodramata. Proto se nám dobře čte. Možná jsou jeho slova tak trochu omšelá, ale Saba zůstává stále jedním z velkých básníků Itálie. I když je Terst nejméně italský přístav. Je samozřejmé, že si v životě vytrpěl svoje. Ale vedle bolesti, je i básníkem mládí a života. Ta jedna žena, byla jeho Lina, pro kterou napsal mnoho básní. Jsou obyčejné, jako byla ona...