Podzemní město přehled
Karel Poláček
Třetí část Poláčkova cyklu z času první světové války, navazující na romány "Okresní město" a "Hrdinové táhnou do boje", nás přenáší do zákopů, ztracených kdesy v blátě Haliče. Čiší z nich chlad a bezútěšnost. Nahoře jen rozervaná krajina s krátery po minách, opuštěné trosky stavení... V těchto nehrdinských obrazech všedního života zákopů zachytil Poláček své osobní zážitky z východní fronty.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podzemní město. Přihlašte se a napište ho.
V podzemní městě se opět setkáváme se známými postavičkami, jejichž charaktery se tentokráte projevují v nepohodlných podmínkách zákopů a bláta daleko od domova. Někteří si na hrdiny hrají, jiní se snaží jenom protlouct, ale nakonec si každý stejně trochu honí triko se svým vlastním malicherným osudem. Kniha, která má díky Poláčkovi nadhled nad nesmyslnou válkou.
Po delší době jsem se vrátil k Poláčkově sérii o okresním městě beze jména. Těšil jsem se na maloměstskou oddechovku plnou známých míst i postav. Ale tento díl je úplně jiný než ty předchozí. Místo odlehčení přichází tíha, místo veselí trudnomyslnost a prosluněné město nahrazuje neutěšený svět bláta a hladu. Díky tomu lze tedy knihu číst i samostatně jakožto pojednání o životě vojáka v první světové válce.
V mnoha momentech mi také naskočila myšlenka na Švejka. Patrně se rakousko-uherská vojenská přiblblost vyskytovala nezávisle na sobě.
V druhé polovině knihy už jsem měl co dělat, abych ji dočetl. Autorovi se skrz text povedlo na mě přenést tu šeď a nudu života v zákopu. A nebudu lhát, že mi při čtení občas i zakručelo v břiše.
Kniha Podzemní město v seznamech
první světová válka (1914–1918) válečné romány čeští vojáci v 1. světové válce
1979 | Bylo nás pět |
1965 | Muži v ofsajdu |
1966 | Edudant a Francimor |
1967 | Hostinec U kamenného stolu |
1958 | Dům na předměstí |
Podzemní město, které zde Poláček vykreslil, ukazuje bezútěšnost, stres, vztahy známých to postav z předešlých dílů a čekání na střet s nepřítelem. Padne tu jen pár výstřelů, a zemře jen jeden člověk, ale i tak je tu popsána beznaděj v strašných podmínkách a s lidmi, kterým válka dala moc, kterou využívají proti svým bývalým spoluobčanům z okresního města.
Hlad, únava, zima, mokro, vši; úžasný svět podzemního města. A to vše teprve začíná.
Při čtení se mi vybavil dokument od Petera Jacksona Nikdy nezestárnou!