Text přehled

Text
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390961/bmid_text-o7R-390961.jpg 4 260 260

Ilja Gorjunov, typický ruský osamělý hrdina, nevinně odsouzený za dealerství drog, se vrací po sedmi letech domů – a rázem se mu zhroutí svět. Matka mu zemřela, jeho dívka ho nechala, nejlepší kamarád mezitím založil rodinu a o jeho přátelství už zjevně nestojí. Ilja zůstal úplně sám. Ze zoufalství se rozhodne pomstít policistovi, který ho z uražené ješitnosti do vězení dostal, a začne uskutečňovat svůj šílený, předem ztracený plán. Od samého začátku je však jasné, že nemůže uspět, neboť se pouští do marného boje se systémem a organizací, jež semelou dříve nebo později každého, byť sebechytřejšího a sebestatečnějšího jedince. Svůj tragický konec se Ilja pouze snaží oddálit. Že ho posléze urychlí tím, že se obětuje pro milovanou dívku, jenom podtrhuje jeho nešťastný osud... Autorův první realistický román, pohybující se na rozhraní thrilleru, románu-noir a dramatu, pojednává o konfliktu generací, absurditě lásky a marné touze po odplatě. Ukazuje proměny, jež vládnou v současné ruské „lepší“ společnosti s její hamižností, poživačností a přesvědčením o vlastní beztrestnosti, a mezi moskevskou mládeží, jejímž krédem je užívat si života, dokud to jde.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kalibr

Текст (Těkst), 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Text. Přihlašte se a napište ho.

V.Lenka
včera 4.5 z 5

(SPOILER) Ani nevím, jak se mi tato kniha ocitla v knihovničce. Neměla jsem od ní žádné velké očekávání, autora jsem neznala. Ale četba, přestože je velmi tísnivá a sleduje beznadějný příběh, tak mne bavila. Místy bych to přirovnala k Dostojevského Zločinu a trestu. Bylo mi Ilji a jeho zmařeného mladého života líto. Bylo pro mne poučné dozvědět se více o ruských realiích i mentalitě. A problematika ukradené identity se mi zdá vysoce aktuální.

ArkAngel
06.11.2024 4 z 5

Je to kritika ruského systému? Varování před zneužitelností mobilních zařízení? Nebo obojí? Glukhovskému se podařilo vybudovat napínavý román, u kterého sice tušíte, že neskončí happy endem, ale stále vás zajímá, jak hluboko do králičí nory ještě jeho hrdina spadne. I přes to všechno mu ale fandíte a doufáte, že se mu alespoň trochu zadaří... dokud není úplný konec a vy si říkáte, proč to nemohlo být ještě malinko delší.

lulucinax
07.10.2024 4 z 5

Od autora jsem už četla Povídky o vlasti a nebyly vůbec špatné. Tato mi ležela v knihovně dva roky a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala.
Autorovi se velmi dobře povedlo vykreslit hlavní postavu i prostředí, takže vás kniha hned vtáhne do zajímavého děje. Bylo tam jedno místo, kdy jsem si říkala, že to bude nudné, ale jsem ráda, že jsem vytrvala, protože text začal být akční a já obracela stránku za stránkou.
Líbí se mi jeho styl psaní a humor. Hrdinovi nešlo nefandit a dokázal svými činy velmi překvapit. Skvělý konec.

Kniha Text v seznamech