Text přehled

Text
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539078/bmid_text.jpg 4 260 260

Může být mobil nástrojem odplaty? Sedmadvacetiletý Ilja Gorjunov se po sedmi letech ve vazbě vrací z vězení domů – a rázem se mu zhroutí svět. Matka mu zemřela, přítelkyně na něj dávno zapomněla a nejlepší kamarád mezitím založil rodinu, takže o kontakty s kriminálníkem nestojí. Ze zoufalství se rozhodne pomstít zkorumpovanému policistovi Piotrovi Chazinovi, který ho z uražené ješitnosti do vězení dostal, když mu při razii podstrčil balíček s drogami. Poté, co se zmocní jeho smartphonu, začne se skrze messenger, SMS zprávy a další texty vydávat za svého nepřítele. Odpovídá na dotazy jeho nadřízených, kolegů, přátel, partnerky a dvojrozměrné obrazy v telefonním seznamu se pomalu proměňují ve skutečné osoby s vlastními pocity, problémy a touhami. Hranice mezi Iljou a Piotrem se postupně stírají… Od autora kultovní trilogie Metro. Dmitry Glukhovsky (* 1979) Ruský spisovatel a žurnalista se věnuje převážně žánru sci-fi a magického realismu. Ve svých osmnácti letech zdarma uveřejnil na svých webových stránkách prózu Metro 2033. Román celosvětově získal přes 3 miliony čtenářů a roku 2005 byl vydán i knižně. Obdržel rovněž prestižní evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 jako nejlepší literární debut za rok 2007 a stal se předlohou úspěšné počítačové hry. V roce 2007 vydal autor fantasy novelu Soumrak a o dva roky později pokračování prvotiny Metro 2034, které se stalo ruským bestsellerem roku. Sérii zatím završil třetí knihou Metro 2035. Jeho nejnovější román ze současnosti se jmenuje Text a vyšel v roce 2018. Jako novinář působil v EuroNews TV, Deutsche Welle a Russia Today; přispíval také do periodik jako Harpers Bazaar, lOfficiel a Playboy. Martin Písařík (* 1979) Už jako dítě účinkoval v televizním filmu Karla Kachyni Městem chodí Mikuláš. Poté nastoupil do amatérského divadla Radar, kde dodnes působí v inscenacích pro nejmenší. Vystudoval hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři, vzdělání si doplnil i studiem muzikálu na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Po angažmá v Divadle ABC se stal stálým hostem v Městských divadlech pražských, kromě toho účinkoval i v dalších divadlech (Na zábradlí, Ta Fantastika, Rubín, Kalich, Na Jezerce). Objevil se rovněž ve filmech jako Stříbrná vůně mrazu, Snowboarďáci, Ro(c)k podvraťáků, Lovci a oběti; známý je i z televizních seriálů Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Ententýky... Vyzkoušel si také moderátorskou práci a hojně se věnuje dabingu. Koncertuje s kapelou Akustik, pro kterou skládá a zpívá vlastní písně.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Текст (Těkst), 2017

Interpreti: Martin Písařík

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Text. Přihlašte se a napište ho.

V.Lenka
02.12.2024 4.5 z 5

(SPOILER) Ani nevím, jak se mi tato kniha ocitla v knihovničce. Neměla jsem od ní žádné velké očekávání, autora jsem neznala. Ale četba, přestože je velmi tísnivá a sleduje beznadějný příběh, tak mne bavila. Místy bych to přirovnala k Dostojevského Zločinu a trestu. Bylo mi Ilji a jeho zmařeného mladého života líto. Bylo pro mne poučné dozvědět se více o ruských realiích i mentalitě. A problematika ukradené identity se mi zdá vysoce aktuální.

ArkAngel
06.11.2024 4 z 5

Je to kritika ruského systému? Varování před zneužitelností mobilních zařízení? Nebo obojí? Glukhovskému se podařilo vybudovat napínavý román, u kterého sice tušíte, že neskončí happy endem, ale stále vás zajímá, jak hluboko do králičí nory ještě jeho hrdina spadne. I přes to všechno mu ale fandíte a doufáte, že se mu alespoň trochu zadaří... dokud není úplný konec a vy si říkáte, proč to nemohlo být ještě malinko delší.

lulucinax
07.10.2024 4 z 5

Od autora jsem už četla Povídky o vlasti a nebyly vůbec špatné. Tato mi ležela v knihovně dva roky a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala.
Autorovi se velmi dobře povedlo vykreslit hlavní postavu i prostředí, takže vás kniha hned vtáhne do zajímavého děje. Bylo tam jedno místo, kdy jsem si říkala, že to bude nudné, ale jsem ráda, že jsem vytrvala, protože text začal být akční a já obracela stránku za stránkou.
Líbí se mi jeho styl psaní a humor. Hrdinovi nešlo nefandit a dokázal svými činy velmi překvapit. Skvělý konec.

Kniha Text v seznamech