Tezaurus jazyka českého přehled
Aleš Klégr
Tematický tezaurus je zvláštní druh slovníku, který řadí slovní jednotky nikoli abecedně, ale podle významu. Podobá se slovníku synonym, jeho záběr je však mnohem širší. Podává souhrnný popis slovní zásoby jazyka prostřednictvím pečlivě voleného systému 885 pojmových kategorií. Každá kategorie zachycuje příslušný pojem různými slovními druhy z různých úhlů. Na rozdíl od abecedního slovníku, který popisuje význam slov, tezaurus ukazuje, jakými slovy lze daný význam vyjádřit. Je průvodcem po slovním bohatství jazyka. Tezaurus jazyka českého se skládá z vlastního slovníku a z rejstříku. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tezaurus jazyka českého. Přihlašte se a napište ho.
Výborná pomůcka pro toho, kdo chce precizně zvládat slovní zásobu... A je i zajímavé do něj jen tak nahlížet a "opájet" se slovy :-)
Už dlouho pošilhávám po nějakém slovníku synonym. A buch - dneska mi přišel do ruky tenhle fešák. Mám chuť ho hned použít a vypsat sem všechna oslavná slova, ke kterým mě přivede. Spokojím se ale jen se třemi: splendidní, vycizelovaný, seslaný z nebe!
Kniha Tezaurus jazyka českého v seznamech
čeština slovníky jazykověda, lingvistika
1989 | Světem jazyků |
2007 | Tezaurus jazyka českého |
2012 | Morfologie současné angličtiny |
1991 | Znáte anglická slovesa? |
1994 | Znáte anglická přídavná jména? |
Tohle je bichle, kterou fakt musí mít každý, kdo pracuje s jazykem - novinář, tiskový mluvčí, spisovatel, překladatel, učitel češtiny.