The Professor přehled
Charlotte Brontë
První román anglické spisovatelky Charlotte Brontëové začíná v severní Anglii, kde mladý šlechtic William Crimsworth pracuje po smrti rodičů na statku svého despotického bratra. Když se rozhodne se osamostatnit, odjede do Belgie, kde nastoupí jako profesor angličtiny v dívčí škole. Svým přístupem si získá sympatie nejen mnohých žákyň, ale zejména krásné ředitelky Zoraide Reuterové. Když se zdá, že ředitelka city učitele opětuje, na scéně se objeví další žena – učitelka ručních prací Frances Henriová. Obě tak postupem času soupeří o Williamovo srdce… Román v anglickém originálu.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , e-bohémOriginální název:
The Professor, 1857
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize The Professor. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě chytla hned od začátku. Líbilo se mi vyprávění Williama a hlavně části, kdy promlouvá přímo ke čtenáři. Děj krásně vtáhl do problematiky doby a chování lidí. Moc jsem neočekávala, ale o to lepší zážitek jsem z knihy měla.
Charlotte v tomto románu (prvotina, která vyšla až po její smrti) zúročila své zkušenosti z Belgie, kam odešla ve svých 26 letech společně se sestrou Emily učit angličtinu. Příběh v ich-podobě, zajímavé, jak Charlotte na vše nahlíží z pozice muže. Bravurní.
Knižní novinky (23. - 31. 5.)
22.05.2014
Kniha The Professor v seznamech
19. století anglická literatura
1973 | Jana Eyrová |
1991 | Sirotek lowoodský |
1990 | Villette |
1975 | Shirley |
2010 | Emma |
Román priniesol zaujímavú tému, pôsobenie mladého muža ako profesora v Bruseli. Negatívom pre mňa bolo také pomalé tempo deja, príliš veľa opisov. Úvod bol dosť rozvláčny, neskôr to pôsobenie v škole bolo už zaujímavejšie. Dávam priemerné hodnotenie.