Thrawn: Spojenectví přehled
Timothy Zahn
Star Wars - Thrawn série
„Ucítil jsem narušení Síly.“ Osudová slova, hlavně když jsou vyřčena císařem Palpatinem. Na Batuu, hraničním světě Neznámých oblastí, zapouští kořeny hrozba Impériu. Existuje zatím jen v náznacích, jejichž důsledků nelze tušit. Vůdci Impéria však přesto stojí za to, aby pověřil jejím prošetřením své nejschopnější zástupce: nemilosrdného vykonavatele lorda Dartha Vadera a brilantního stratéga velkoadmirála Thrawna. Zdá se nepravděpodobné, že by se tito velcí soupeři o přízeň císaře a otevření odpůrci v imperiálních záležitostech – včetně projektu Hvězdy smrti – dokázali společně vydat na tak klíčově důležitou misi. Císař ví, že to nebude poprvé, kdy Vader spojí síly s Thrawnem. A za jeho císařským rozkazem je mnohem víc, než ti dva tuší.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Thrawn: Alliances, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Thrawn: Spojenectví. Přihlašte se a napište ho.
Druhý díl trilogie je dle mého názoru tím nejslabším a to hned ze dvou důvodů. Vůbec mi nesedlo, jakým způsobem se střídaly aktuální události s těmi minulými. Osobně bych ocenil spíše ucelený příběh odehrávající se z většiny v jedné časové linii spíše než flashbacky, které tvořily zhruba 50% knihy. Do tuhého začlo jít, když se od dějové linky popisující minulost oddělila ještě jedna, která se později opět slila v jednu. A já se ptám proč? Druhým důvodem, proč považuji knihu za slabší je její samotný příběh, nebo spíše příběhy. Kniha na mne totiž působila jako velmi zdlouhavá upoutávka na události, které by se možná mohly odrazit v příběhu posledního dílu trilogie. Z této knihy jsem měl docela obavy a bohužel musím přiznat, že byly spíše oprávněné.
Těšil jsem se pokračování, že se to více rozjede, ale jsem zklamán. Linka ohledně Padmé byla dost nudná. Bavil mě až konec knihy a ten byl hodně rychlý. Snad bude pokračování lepší.
Kniha Thrawn: Spojenectví v seznamech
1993 | Dědic impéria |
2018 | Thrawn |
2004 | Přízrak minulosti |
2006 | Mezigalaktická výprava |
1994 | Temná síla na vzestupu |
Tuto Zahnovu SW knihu bych určitě zařadil mezi ty slabší. Střídaní dvou časových linií není špatný koncept, ale z hlediska poutavosti to nějak nefungovalo a působilo to spíš zmatečně, přitom se dal ten potenciál určitě pěkně vytěžit. Stejně tak šlo více vytěžit z dynamiky Thrawn-Vader, která byla taková "meh". Tentokrát se nekonal ani nijak závratný příběh. Silnější bylo pouze budování tajemna, které se ale na konec trochu zhroutilo, i když závěr příběhu byl o něco našlapanější.