Tichá dohoda přehled
Elia Kazan
Reedice slavného románu, který hned při vydání v roce 1967 sklidil velký ohlas u čtenářů i kritiky. Hlavní hrdina Eddie je úspěšný muž středních let, pracuje pro prestižní reklamní agenturu, má skvělé postavení, krásnou manželku z dobré rodiny a luxusní vilu, přesto není spokojený. Když jen o vlásek unikne smrti, přehodnocuje svůj život a snaží se oprostit od kompromisů a stereotypů.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Ikar (ČR)Originální název:
The Arrangement, 1967
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tichá dohoda. Přihlašte se a napište ho.
Když sem normalizátoři pustili v roce 1983 tento román, byla to bomba. Osudy hlavního hrdiny jsou totiž pěkně divoké a z jejich úhlu pohledu příběh ukazuje, jak prohnilá je kapitalistická společnost. Avšak ta naše – socialistická, byla zase prohnilá jinak. Tady se jelo také na tiché dohody, a nebyly o nic lepší. Když je Evangelos souzen, musíme se obdivovat úsudku bezejmenného soudce, jeho rozjímání nad vinou a trestem. Tady by to dopadlo poněkud jinak… Avšk příběh pojednává zejména o hledání vlastní autenticity. Žijete svůj vlastní život, nebo se věčně přizpůsobujete někomu jinému? Ať doma, nebo v práci. To je nesmírně důležitá otázka - jak autentičtí v životě dokážete být. V tomto příběhu se jde až na samé lidské dno. A příčiny jsou obnaženy až na kost. Tuto knihu jsem si s chutí přečetl po čtyřiceti letech znovu.
Začátek dal trochu zabrat, ale co přišlo potom - pecka! USA, komerce, prachy a hledání smyslu života.. Moc se mi líbilo a doporučuji.
Knižní novinky (16. - 23. 11.)
16.11.2013
Kniha Tichá dohoda v seznamech
New York zfilmováno milostné vztahy Los Angeles
Skrýt reklamy
Vynikající kniha, kterou jsem neznal, kromě toho, že se dle ní jmenuje jedna česká hudební skupina. Hlavního hrdinu můžete třeba i nesnášet, ale lhostejní k němu pravděpodobně nebudete. Kdo z nás někdy nepřemýšlel, že se mu život neubírá tím správným směrem?