Tikot přehled
Ivan Kašpárek
Jak člověk dokáže žít s pocitem viny? Jak se vyrovná s nešťastnou událostí, na kterou mu osud nedovolí zapomenout? Kde je hranice mezi vinou a nevinou? Novela, jejíž hlavní postavou je úspěšný psycholog, nám připomene naši vlastní zranitelnost.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tikot. Přihlašte se a napište ho.
Autor v psychologicky laděné novele zpracovává téma viny. Sleduje dvě vypravěčské linie, příběh psychologa Jana a úspěšné spisovatelsky Evy. Jak už to tak v knihách bývá, osudy hrdinů se v průběhu děje protnou, tady za tragických okolností. Jan pomáhá denně svým pacientům překonávat životní krize, sám však své vlastní problémy po večerech utápí v alkoholu. Eva se díky svému literárnímu talentu a bohaté fantazii pohybuje na hranici reality a snových představ. Ve své práci hledá mimo jiné únik z neuspokojivého osobního života. Oba hrdinové tedy bilancují se svým životem, jejich myšlenkové pochody a vnitřní monology sleduje "vševědoucí měsíc", se kterým rozmlouvají a který jim jako nevěřícím supluje Boha. Kniha Tikot je určena zejména milovníkům psychologické prózy, kteří umí ocenit lyričnost a metaforičnost textu.
Kniha Tikot v seznamech
Jednohubka na jedno odpoledne, která se čte velmi dobře. Prolíná se zde vyprávění z pohledu Jena - osamoceného psychologa a Evy - krásné mladé spisovatelky. Jejich osudy se protnou hned dvakrát, poprvé se jedná o velmi nešťastnou událost, která oběma obrátí život. Podruhé vnáší přítomnost jednoho a druhého naději do jejich životů. Autor zde mistrně vykresluje otázku viny, zodpovědnosti za naše činy. Opravdu velmi vydařená psychologická novela.