To není můj problém přehled
Ciara Smyth
Dokáže vyřešit problémy všech, jen svoje vlastní ne. Aidden má spoustu problémů, které sama nedokáže vyřešit – její jediný kamarád se jí vzdaluje, její máma pije a jí samotné docházejí výmluvy do školy. Ale když jedné z jejích spolužaček hrozí, že se zhroutí pod množství úkolů, které si nabrala, napadne Aidden jednoduché řešení – drobné postrčení ze schodů, vyvrtnutý kotník a je po problémech. Tedy skoro, protože vzápětí se začnou hlásit další spolužáci, kteří potřebují její pomoc. A tak se klienti hrnou jeden za druhým a její život je najednou plný drobných „zobchodovatelných“ laskavostí, dobrodružství i šance na lásku.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
Not My Problem, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize To není můj problém. Přihlašte se a napište ho.
Knížka me ke čtení nalakala hned, jak jsem ji poprvé zahledla v knihkupectvi. Musím přiznat, ze jsem cekala asi trochu vic , ale i tak se mi kniha moc dobre četla. Oceňuji zpracování všech nelehkych situací na které kniha poukazuje velmi dobre a v rámci takové pekne oddechove četby. Líbilo se mi upozornění na pocit méněcennosti , pocit samoty, nestabilní rodinné vztahy a na otázku homosexuality, která sice nebyla v dějí primární, ale byla hezky zpracována a chemie mezi hlavními postavami byla uvěřitelna. Aiden mi sice chvílemi připadala hodně drzá, ale diky jejím skvělým vtipum si ji zkrátka nelze nezamilovat. Celkove tedy knihu doporučuji vsem dospívajícím .
To není můj problém - příběh o holce, která má sama spoustu problémů, ale raději řeší ty svých spolužáků. Ty totiž na rozdíl od těch svých vyřešit dokáže.
Skvěle napsaná contemporary, která otevírá některá vážná témata a přesto není úplně heavy. Romantická linka je spíš v pozadí, ale přitom je uvěřitelná a chemie mezi postavami funguje moc dobře. Navíc je to díky tomu ideální kniha pro všechny, co tvrdí, že se nedokážou vcítit do lesbických postav (právě na základě té sexuální orientace) - Aideen jim totiž dokáže, že je to nesmysl, protože má jako postava spoustu vrstev a pocitů a to, že má ráda holky, na tom nic nemění.
P. S. Pokud už máte To není můj problém přečtenou a líbila se vám, pak se rozhodně pusťte i do The Falling in Love Montage od té samé autorky, ta je totiž ještě lepší!
Knižní novinky (6. týden)
06.02.2022
Kniha To není můj problém v seznamech
přátelství láska humor alkoholismus střední školy lesby, lesbismus finanční krize pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+
Nakonec 5*. Bylo to super! Humor skvěle působí díky nadsázkám a lehké ironii, která není zlá. Díky němu jsem při čtení několikrát dostala až záchvat smíchu. Děj je dobrodružný, pořád se něco děje, v knížce nejsou hluché pasáže. Příběh je vrstevnatý, komplikovaný, nestereotypní a neprvoplánový. Postavy nejsou dokonalé, vztahy také ne a mávnutím kouzelného proutku se v dokonalé nezmění. Rozhodně doporučuji k přečtení :)