Toleranční doba na Vysočině a hudba srdce přehled
Sixtus Bolom-Kotari
Tomáš Juren je neprávem zapomenutý kantor, písmák, kazatel, skladatel a výtvarník žijící v době nástupu lidového protestantismu a náboženského probuzení. Od jeho doby nás dělí propast dvou staletí, obtížnost a syrovost života v krajině Vysočiny 18. století si dnes dokáže jen málokdo představit. I z tohoto důvodu se čtenář musí obdivovat muži, který svůj život chápal jako trnitou cestu provázenou „průbami“, které byť sebetěžší, mají nepochybně hlubší smysl, a proto je musí podstoupit a obstát se ctí. Kniha je doprovázena množstvím dokumentů a barevnou fotografickou přílohou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Toleranční doba na Vysočině a hudba srdce. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Toleranční doba na Vysočině a hudba srdce v seznamech
18. století Česko, Česká republika 18.-19. století učitelé, učitelky výtvarní umělci, výtvarníci Vysočina kazatelé hudební skladatelé evangelíci a katolíci
2014 | V zákopech mysli |
2016 | Svoboda svědomí |
2009 | Toleranční doba na Vysočině a hudba srdce |
2023 | Zrození z osvícenských reforem |
2010 | Neučiníš sobě rytiny: Evangelické umění toleranční doby 1781-1861 |
Čtivé dílo o významném písmákovi a kantorovy z Vysočiny. Mě se velmi dobře četla. Autor rozpracoval svoji magisterskou práci. V knize se objevuje řada písemností z moravské superintendentury helvetského vyznání, souvisejících se vznikem tolerančního sboru ve Veselí, rukopisy Modliteb a Písní pohřebních Tomáše Jurena či záznamy, vztahující se přímo k osobě Tomáše Jurena.