Totální rauš – Drogy ve třetí říši přehled

Totální rauš – Drogy ve třetí říši
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540180/bmid_totalni-raus-drogy-ve-treti-risi.jpg 4 334 334

Údajný abstinent a asketa Adolf Hitler nebyl za 2. světové války opojený pouze mocí, ale i vitaminy, stimulanty, narkotiky nebo farmaceutickými přípravky pro zvířata… Nebyl v tom ovšem sám. Sekretářky díky pervitinu psaly rychleji na stroji a dělníci pracovali vyšším tempem. Metamfetamin se dokonce používal do náhražkové kávy místo kofeinu. Pravidelné příděly tabletek dostával i wehrmacht – vojáci v zákopech vydrželi déle bez spánku, letce zázračně opouštěla únava, ale občas ztráceli přehled o tom, které město zrovna bombardují. iLiteratura.cz: „Autor se dodnes podivuje, že téma v takovém rozsahu zpracoval jako první. Pro historiky byly drogy vždy okrajovým tématem, zatímco experimentujícího mladíka fascinovaly. Výsledkem je pečlivě odzdrojované dílo, které odsýpá jako thriller…“ Jan Lukavec, Respekt: „Součástí výkladu jsou také české reálie jako povzbuzující injekce pro Emila Háchu v oné březnové noci roku 1939, kdy se rozhodovalo o protektorátu, nebo olomoucká továrna, v níž Morell nechal vyrábět různé medikamenty. I známé událost Ohler nahlíží lehce pozměněným úhlem pohledu. Například známý atentát roku 1944 prožil Hitler chemicky utlumený, ,jako ve vatě, což přítomní mylně pokládali za projev statečnosti. Autor se přitom ukazuje být přesvědčivým vypravěčem, který rychle střídá perspektivu a přechází od metaforického významu ke konkrétnímu a zase zpět.“ Ľubomír Jaško, SME: „Toxikologická diagnóza tretej ríše môže pôsobiť aj ako lacné hľadanie senzácií. Našťastie autorov prístup je poctivý a podporený zodpovednou prácou s prameňmi. Nemecký diktátor sa využíva ako symbol toho, do akej miery dokázala vôľa a sila jedného jediného muža ovplyvniť dejiny.“ BILD: „Pokud doufáte, že se vám do ruky dostala napínavá četba čerpající z kvalitního výzkumu, potom vás tato kniha o méně známé kapitole nacistické éry rozhodně nezklame.“ Rachel Cooke, The Guardian: „Překvapivé světlo, ve kterém Norman Ohler ukázal závislost na metamfetaminu ve třetí říši, mění naše vědomosti o druhé světové válce… Totální rauš podle všeho změní i budoucí pohled na některé aspekty třetí říše.“... celý text

Válečné Literatura naučná Historie
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Der totale Rausch – Drogen im Dritten Reich , 2015


Interpreti: Vasil Fridrich
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Totální rauš – Drogy ve třetí říši. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (84)

Čmeláček
19.03.2024 5 z 5

Období druhé světové války mě fascinuje už dlouho. Ale o tom, že se v německé armádě takhle hojně užívaly, nebo spíš zneužívaly drogy, jsem četl poprvé. I když jsem už něco na tohle téma slyšel, akorát nevím, kde jsem k tomu přišel. Možná jsem někde zahlédl nějaký článek na dané téma, už si nevzpomenu. No ale věřit se tomu dá z fleku, to jako fakt jo :). A u téhle knihy bylo hned poznat, že ji napsal někdo, kdo tomu rozumí. Za mě proto určitě jedno velké doporučení!

stanislava9718
22.02.2024 4 z 5

I toto historické téma mě zajímá. Autor si dal práci, pečlivě pátral v archivech a zdrojích a vznikla tato kniha o temné, drogové jízdě německé armády a pohlavárů Třetí říše nazvané Blitzkrieg. Drogy a další podpůrné prostředky vyráběly německé firmy i na zabraných územích, mimo jiné i v protektorátu Čechy a Morava. Hitlerovi se věnovalo mnoho osobních lékařů, ale se svými úspěchy vynikl osobní lékař Theodor Morell, díky jehož "podpůrné" léčbě Hitler, páchal jeden zločin, proti lidskosti za druhým a pro věčnou slávu Velkoněmecké říše, obětovat klidně celý svět včetně vlastního národa.


Karin92
08.01.2024 5 z 5

Úžasná kniha! Plná faktů, velice zajímavý poslech. Díky za takové množství informací v jedné knize.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Totální rauš – Drogy ve třetí říši v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených471x
ve Čtenářské výzvě67x
v Doporučených40x
v Knihotéce198x
v Chystám se číst281x
v Chci si koupit79x
v dalších seznamech8x