Totožnosť (2023) | Databáze knih

Totožnosť přehled

Totožnosť
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527848/bmid_totoznost.jpg 4 108 108

Jean-Marc zanechal štúdium medicíny a zmysel svojho života vidí vo vzťahu s Chantal, staršou a skúsenejšou ženou. Snaží sa zahnať jej obavy zo starnutia a aby jej dokázal, že je stále príťažlivá, posiela jej anonymné listy s vyznaniami. Chce jej dokázať, že je stále príťažlivá. Táto nevinná stratégia však bude mať neočakávané následky. Typicky „kunderovská“ zápletka je postavená na spochybnení lásky a dôvery, ktoré sú vo svete neistoty pre partnerov istotou. Čo sa však stane, ak sa rovnováha poruší? Prečo je naša jedinečnosť vo vzťahoch taká podstatná? Ako ju zachovať v dobe, kedy na nás zo všetkých strán útočia nerealistické predstavy o kráse, láske a erotike? Román Totožnosť ponúka zamyslenie o našom mieste na Zemi, poznaní samého seba, o smrteľnosti, vernosti, o láske. O starnutí každého z nás, ale aj o starnutí modernej európskej kultúry ako celku.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)

L'identité, 1997

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Totožnosť. Přihlašte se a napište ho.

Dunkelhell
předevčírem

Jsem na strane 28 a nejak se nemuzu zacist. Pristihuju se, ze me to nebavi, a to jsem precetl v minulosti od Kundery vsechno, co u nas vyslo a nektere romany i vicekrat.
Zahraju si trochu na filozofa Kunderova strihu: "Jak to, ze me novy roman meho, kdysi tak oblibeneho, autora nudi? Zmenil jsem se ja, autor, nebo doba?"...
Konec hry: zmenilo se uplne vsechno. Autor uz nezije, roman je 30 let stary, ja jsem jiny, doba je naprosto jina a Francouzi jsou tam, kde jsou.
Je to vina samotneho Kundery, nemel otalet s ceskym prekladem takovou dobu, az do chvile, kdy uz cetba jeho romanu prestava davat smysl.
Tady z toho nakl. Atlantis dela lit. udalost, ale uz to zadna udalost neni.
Navic tyhle tenke Kunderovy francouzske romany z pozdniho obdobi na me delaji dojem, ze to je nejaka nezarazena smira k Nesmrtelnosti (ta posledni byla velmi dobry roman).

EvaHonsová
02.01.2025 3 z 5

Autor si pohrává s myšlenkou, co je skutečnost a co se odehrává jen v naší hlavě. Hrátky se slovy. Od knihy jsem očekávala více, vždyť to napsal Milan Kundera!

Dixiii
30.11.2024 4 z 5

Krátká novela s jednoduchou zápletkou poskytuje autorovi prostor (a důvod) k vysvětlení svých názorů, představ, postojů. Kunderovské je to, jak jinak. Líbilo, samozřejmě.

Žebříček nejprodávanějších knih (29. týden)

24.07.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (28. týden)

19.07.2024

Kniha Totožnosť v seznamech