Tradice karate přehled

Tradice karate
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406983/mid_tradice-karate-sTa-406983.jpg 4 1 1

Mistři a styly tradičního bojového umění z Okinawym Číny a Japonska Kniha o vzniku, ideích, tradici, cílech a významných mistrech bojových asijských umění.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tradice karate. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

trautenberk
12.07.2021 4 z 5

Skvělý přehled historie karate v pekelném překladu

Pozitiva:
Většina knih o karate se zabývá jeho původem, historií a rodokmenem jednotlivých stylů jen okrajově, nanejvýš v rámci několika málo kapitol a většinou ještě jen v rámci vlastního stylu autora. Kniha Tradice Karate se tomuto tématu věnuje celá a je tak v češtině ojedinělým úkazem - vypráví široce a dalekosáhle příběh původu technik, sestav a filozofie bojového umění dnes nazývaného Karate, a to od mýtického počátku ve Shaolinském chrámu až k situaci v době vydání knihy (90. léta). Seznámíte se v ní s historickým i společenským pozadím vzniku Karate a jeho stylů jak v době utajení, tak v době popularizace a přenosu z Okinawy do Japonska v první třetině 20. století a následném šíření do celého světa po 2. světové válce a s těžkostmi a změnami, které si toto rozšíření vynutily. Poslední část knihy obsahuje vyčerpávajícím způsobem podaný přehled nejvýznačnějších stylů a jejich hlavních osobností.

Negativa:
K obsahu nelze vytknout zhola nic. Překlad je ale pekelný a redakční zpracování přímo ďábelské. Vydavatel nedokázal dodržet ani stejné psaní japonských jmen v průběhu knihy. Mizerné a nekonzistentní skloňování, neustálé překlepy, a chybějící písmena ve slovech působí, že občas nevíte "co tím chtěl básník říci". Kdo není s tematikou Karate dopředu obeznámen, bude při čtení trpět. Kdo má v historii Karate již přehled, dokáže se textem prokousat, jen to nebude místy příjemné.

Celkové hodnocení:
Pro každého milovníka karate, mezi něž se počítám, je to poklad plný zajímavých a v češtině jinde nedostupných informací, proto hodnotím i přes příšerné zpracování 4 hvězdami. Kniha by si určitě zasloužila nové a lepší vydání.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tradice karate v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce2x

Štítky knihy

bojová umění karate čínská bojová umění

Autorovy knížky

Werner Lind
rumunská, 1950 - 2014
1996  80%Tradice karate
Skrýt reklamy