Tradiční český rok přehled
Josef Lada , Květoslav Dufek
Rádi byste dětem vyprávěli o českých tradicích? V této knize vám přiblížíme nejen ty nejznámější svátky, zvyky a obyčeje, ale také zde najdete známá lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky i vánoční a velikonoční koledy. Dozvíte se spoustu zajímavostí o našich klasických symbolech, lidových pověrách či oblíbených dětských hrách, které neodmyslitelně patří k tradičnímu českému roku. Prožijte a vychutnejte si rozkvetlé jaro, nádherné léto, barevný podzim i kouzelný zimní čas spolu s krásnými ilustracemi Josefa Lady.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tradiční český rok. Přihlašte se a napište ho.
Čtvrtá hvězda je výhradně za krásné ilustrace Josefa Lady, autor knihy je ve skutečnosti nějaký pan Květoslav Dufek (již jsem doplnila do databáze) s kolektivem. Na knize oceňuji zejména to, že jsem se dočetla o různých tradicích a světcích, o kterých jsem dosud nic moc nevěděla. Co mě zklamalo je, že některá říkadla a písničky nejsou celé, uvedeny jsou třeba jen první sloky. Je tam kupa takových, které jsem vůbec neslyšela... a bohužel ne vždy je jasné, kde jedna básnička končí a druhá začíná.
Že autorem textu nebude Josef Lada mi došlo, když byla v knížce zmínka o internetu. Autoři v některých pasážích uváděli i co bylo x co je dnes, což pro mě není podstatné, očekávala jsem tradice.
Kniha je adresovaná dětskému čtenáři, ale texty k jednotlivým svátkům jsou poměrně dlouhé a složité k pochopení. Jako dítě bych ocenila max nějaké říkanky a samozřejmě ilustrace.
Poměrně dlouho jsem hledala knížku, která by obsahovala české pověry, pranostiky, svátky, zvyky a popisy méně známých, dneska už moc nedodržovaných tradic. Hlavně, kde se vzaly a co vlastně původně znamenaly. A to vše v této knížce je. A je to doplněno úžasnými tradičními obrázky Josefa Lady, říkankami pro nejmenší, texty písniček, které se vážou ke svátkům a tradicím, a povídáním. Pěkně seřazeno od jara do zimy. Přestože je knížka zařazena jako dětská, zaujme i dospělé, které zajímá historie z hlediska tradic. Je to knížka na studování po celý rok. Stačí si pěkně sesednout - malí i velcí - a číst a povídat si a plánovat, co z toho musíme zavést doma i my. Čtení téhle knížky je příjemné zastavení k odreagování od dnešního uspěchaného života. PS: Já třeba měla nejraději svátek svaté Barborky - večer dát punčochu za okno a čekat, co v ní asi ráno bude :-)
Kniha Tradiční český rok v seznamech
Nádherná kniha...Nádherná proto že nějak zvláštně, až kouzelně navodí atmosféru, vůni, barvy, a i zvuky každého z ročních období.
Moc děkuji a přiznávám,že ji mám ve své knihovně jako krásný skvost.