Trampoty pana Humbla přehled
Vladimír Neff
Trampoty pana Humbla vzaly počátek v jeho bezvýhradně kladném postoji ke každému právě vládnoucímu režimu. Vychován v loajalitě k habsburské monarchii, stal se demokratickým občanem předmnichovské republiky, kolaborantem a konfidentem gestapa za nacistické okupace, v květnové revoluci osvobozeným politickým vězněm a hrdinou z Barikád, po Únoru nadšeným bojovníkem za věc socialismu. To všechno si pan Humbl, jist svými vysokými morálními kvalitami, poctivě zodpovídá, čestně obhajuje a řádně zdůvodňuje ve vlastním curriculu vitae a dopřává nám tak nahlédnout hluboko do své duše i do svých přepestrých, pohnutých osudů od útlého mládí až po zralý věk. Z příkrého rozporu mezi tím, jak sám sebe vidí, a naopak jak se jeví čtenáři své výpovědi, ze vzájemného střetávání těchto subjektivních a objektivních pohledů vylupuje se odporná i bědná, směšná i zároveň úděsná Humblova autokarikatura. Vladimír Neff mu vede ruku s bravurní jistotou, s brilantní lehkostí, se svrchovaně ironickou záměrností. Dává nám svého Humbla poznat v obludných dimenzích jeho palidského formátu, v celé jeho zrůdné životní filozofii, v jeho společenské nebezpečnosti. Činí tak s takovou mírou sugestivity, že jméno jeho quasihrdiny zůstane v čtenářské paměti jako pojem, jako synonymum pro všechny Humbly v množném čísle, kteří ještě přetrvávají v lidské společnosti. Románem o trampotách pana Humbla – který je výrazným úspěchem svého autora, dotvrzením jeho charakterizačního i fabulačního umění – dostává česká próza nový literární typ, souměřitelný s velkými literárními památkami našeho písemnictví.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trampoty pana Humbla. Přihlašte se a napište ho.
Nevzpomínám si, že by se mi někdy dělalo z některé literární postavy tak nevolno.
Žasl jsem nad tím, jak si pan Humbl - samolibá, alibistická, kariéristická a bezpáteřní svině - ve svém životopise vždy dokáže veškeré své konání sám před sebou náležitě morálně obhájit a zdůvodnit.
Obdiv bezpochyby náleží autorovi, který dokázal vytvořit svým způsobem směšnou a přitom odpudivou postavu, lidskou zrůdu, která je schopná prakticky všeho, a zároveň mistrně popsat její myšlenkové pochody včetně specifického stylu vyjadřování.
Nedivím se, že kniha u nás téměř třicet let nevyšla. Mnoho lidí by se v ní mohlo více či méně poznat i v dnešní době.
„Proti Humblům není obrany."
Pan Humbl je člověk poplatný každému režimu a každé době, vždy se chová naprosto slušně, korektně a podlézavě a každý režim si vyžaduje své a pan Humbl je vždy připraven na to, chovat se správně. A tak se projevuje jeho pokřivený charakter, kdy z oddaného občana habsburské monarchie se stává zapálený vlastenec první republiky, který nadevše miluje Masaryka, ovšem když přijde r.1939 tak ochotně se podřizuje novým mocipánům a ochotně donáší, aby po r.1945 udělal velký obrat a stal se oddaným komunistou. Neff napsal skvělou knihu, ve které nádherně vykreslil zvrácený charakter všech českých Humblů, kteří mění názory jako chameleon své zbarvení, jen aby se měli dobře i za cenu nejvyšší klidně obětování svých nejbližších. Domnívám se, že v Česku žije hodně takových Humblů, kteří nemají páteř ani charakter a právě tato kniha přesně nastavuje to pověstné zrcadlo.
Kniha Trampoty pana Humbla v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) nacismus satira humor komunismus první republika, 1918-1938 udavačství ironie
1997 | Sňatky z rozumu |
2000 | Královny nemají nohy |
1979 | Třináctá komnata |
2000 | Prsten Borgiů |
1986 | Císařské fialky |
Číst o životních osudech takového bezcharakterního hajzla nebylo vůbec jednoduché. Zpočátku jsem jen nevěřícně kroutila hlavou, pak mě popadal vztek a nakonec mně bylo smutno. Uvědomila jsem si, že takových Humplů je opravdu mnoho.
Také jsem velmi rychle poznala, že čtu knihu skutečného Spisovatele.