Transport do Samarkandu přehled

Transport do Samarkandu
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510681/bmid_transport-do-samarkandu-vkF-510681.jpeg 5 185 185

Guzeľ Jachinová je najvýraznejšia debutantka v dejinách ruskej literatúry. Za román Zulejka otvára oči dostala niekoľko literárnych cien. Jej najnovšia kniha Transport do Samarkandu sa odohráva počas hladomoru na Povolží po ruskej občianskej vojne (1917 - 1922), keď náčelník transportu Dejev a komisárka Biela evakuujú v sanitárnom vlaku vyše stotisíc bezprizorných detí do Samarkandu. Ich cesta sa začína v Kazani, tiahne sa cez povolžské lesy, kazašskú step až k púšti Kyzylkum a turkménskym horám - počas jednej z najdramatickejších udalostí v dejinách. Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Эшелон на Самарканд (Ešelon na Samarkand), 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Transport do Samarkandu. Přihlašte se a napište ho.

julifox3
11.12.2024 5 z 5

Po Detech Volhy ma druha autorcina kniha. Deti Volhy nastavily vysokou latku, mela jsem tedy vysoka ocekavani, ktera byla naplnena.
Dilo ma zvlastni kouzlo, tezke tema, popisy realii, srdceryvne sceny a vyjevy na hranici mozneho a nemozneho kontrastuji se silne poetickymi motivy.
Velmi zajimave a neobvykle tema si vyzadalo poctive reserse, pro me urcite jeden z nejlepsich ctenarskych zazitku tohoto roku.

Vrbická1999
28.11.2024 5 z 5

Je zvláštní říct, že toto byla nádherná kniha, když vypráví o katastrofálním hladomoru, který vypukl v Rusku v roce 1921. Nepokoji zmítaný Sovětský svaz, miliony mrtvý a desítky milionů hladovějících. V tomto období, kdy všem již dochází naděje, je vypraven vlak, který má zachránit 500 sirotků a dovézt je tam, kde je jídla dostatek. Do Samarkandu. Strastiplná cesta trvající šest týdnů, skoro tři tisíce kilometrů a jídlo na cestu téměř žádné. Celou dobu jsem při čtení skoro nedýchala. Jak toto dopadne ?
Vlak do Samarkandu vychvalovala v podcastu Zazie v metru a já budu pokračovat. protože toto byla jedna z nejlepších knih v mém životě.

Přesně díky takovýmto dílům jsem hrdá knihomolka.

Boby17
28.10.2024 5 z 5

Nečekal jsem radostný příběh, ale tohle teda bylo brutální! Popis hladomoru na konci občanské války v Sovětském svazu, byl jedním slovem hrozný. Co všechno lidé zakoušeli, když se prostě pokoušeli zachránit sebe a své rodiny, to si ani náznakem nedovedeme představit. Na kolejích stály hlídané vlaky s jídlem, ale neměl je kdo rozvést, protože buď nebyly k dispozici lokomotivy, nebo strojvůdci. A hladovějícím místním lidem se to jídlo nevydá! DEVĚT MILIONŮ hladovějících dětí a pět set z nich má malou šanci, když je speciální vlak má odvézt do vzdáleného Samarkandu. Pro mě nejsilnější scéna byla z rekvírovací stanice, když velitel vlaku Dějev s felčarem Bukem pro děti získali "přebytek". Víc nepovím, přečtete si to sami. A doufejme, že nic podobného se už nikdy nebude opakovat, zejména spojování proletářů všech zemí!

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022

Někdy být dobrý znamená vypadat jako zlý.

Kniha Transport do Samarkandu v seznamech

v Mé knihovně106x