Treperendy přehled

Treperendy
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220408/bmid_treperendy-220408.JPG 4 9 9

Autor si vzal na mušku ženské klepaření a rozehrává kolem neshod, které z pomluv vznikly, celou galerii postav ze současných Benátek.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Treperendy. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Fidibus
06.03.2023

(SPOILER) Rozhlasová hra z roku 1970 s Jiřinou Jiráskovou. Ukazuje, co může způsobit pomluva, že hlavní hrdinka - nevěsta není dcerou zámožného otce , byť ve skutečnosti pomluvou není, jak se postupně dozvídáme. A pevnost vztahu, protože snoubenec váhá, zda si ji vzít, aby se společensky neznemožnil... Nakonec se objevuje pravý otec a vše je vysvětleno.
Není to nic světoborného, spíš je hezké pátrání, od které ženy k jaké informace putovala.

Isew
07.02.2023 2 z 5

Jedna ze slabších věcí z pera velmi plodného italského dramatika. Goldoni je obdivuhodný v tom, jak jeden námět přetavit v mnoho divadelních her. Upovídané ženské rozšíří drby. Tentokrát si vezmou na paškál dívku a její nejasný původ. Jako vždy následují zmatky a stejně jako vždy i spokojené vyřešení problému a svatba. I když se to z těchto řádků nebude zdát, mám Goldoniho ráda. Za nejpovedenější jeho hry považuji Mirandolínu, Poprask na laguně a Sluhu dvou pánů. Ale i těchto povedenějších kouscích píše podle stejného mustru (snad jen Mirandolína se vymyká), jen k tomu přidává trochu víc děje. Ale pokud po tom byla poptávka, tak proč ne. Treperendy jsou slabým odvarem mnohokrát vyvařeného námětu. Jednoduchoučká jednoaktovka, která nenadchne.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Treperendy v seznamech

v Přečtených14x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst2x