Tři povídky přehled
Truman Capote
Vzpomínka na dědečka. Návštěvník na Den díkůvzdání. Vánoční vzpomínka. V češtině dosud nevydané dvě povídky známého amerického spisovatele. Vzpomínka na dědečka - napsaná v roce 1946 a znovuobjevená v roce 1984 - je poetickou vzpomínkou na dětství, psanou původně jako dárek pro Capoteho tetu. Malý chlapec opouští s rodiči svůj domov, kde zanechává svého milovaného dědečka i s jeho tajemstvím... Inspirací pro postavu dědečka byl autorův starší bratranec. Návštěvník na Den díkůvzdání vyšel původně v časopisu McCall’ s v roce 1967. Chlapec Buddy žije se svou postarší excentrickou sestřenicí slečnou Sookovou v domě na venkově. Chystají se na hlavní americký svátek – Den díkůvzdání. Oním zvláštním návštěvníkem je spolužák Odd, který Buddyho neustále trápí a tyranizuje. Pozváním na slavnostní večeři se má Buddy naučit nenávidět své nepřátele. Obě novelky doplňuje nejproslulejší a jedna z Capoteho nejkrásnějších povídek, u nás již známá Vánoční vzpomínka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři povídky. Přihlašte se a napište ho.
Tři nostalgické příběhy s dobře vystiženou atmosférou a místy i zajímavými postavami. Autorův poetický návrat do dětství je čtenářsky příjemný, byť s odstupem času vám povídky splynou do jednoho těžko popsatelného pocitu bez výraznějšího záchytného bodu.
Kniha Tři povídky v seznamech
Vánoce povídky americká literatura USA (Spojené státy americké) rodinné vztahy svátky dědečekČást díla
Návštěvník na Den díkůvzdání
2019 | Snídaně u Tiffanyho |
1965 | Luční harfa |
2001 | Jiné hlasy, jiné pokoje |
1992 | Ručně vyřezávané rakvičky |
Zvláštním způsobem zklidňující čtení. Občas knihu vytáhnu a přečtu znovu celou, nebo jen jednu z povídek a vždy se pak cítím zvláštně dobře.