Tři slepé myšky přehled
Agatha Christie
Soubor povídek Tři slepé myšky nabízí čtenářům texty, jejichž vydání bránila řada okolností a také Agatha Christie sama. Titulní příběh Christie přepracovala do podoby divadelní hry Past na myši, která je ve Velké Británii hrána nepřetržitě již od svého vydání roku 1952 a jedná se tedy o nejdéle uváděné představení na světě. Knižní podoba hry nesmí podle autorčina zákazu ve Velké Británii vyjít, dokud bude představení Past na myši v repertoáru anglických divadel, aby nebyla vyzrazena zápletka. Novela Greenshoreská kratochvíle, kterou Christie nakonec rozšířila na román Hra na vraždu, byla v době svého vzniku příliš dlouhá na časopisecké vydání a příliš krátká na knihu. Poslední tři texty odhalil archivář John Curran v desítkách zápisníků královny zločinu až bezmála čtvrt století po její smrti. Jedná se o jinou verzi Únosu Kerbera než tu, publikovanou v Herkulovských úkolech pro Hercula Poirota, dále o Příhodu s míčkem pro psa – se shodnou zápletkou jako román Němý svědek, nicméně odlišným pachatelem a vysvětlením – a nakonec o Případ domovníkovy manželky, povídku, jež je podstatně rozdílná oproti Případu domovnice ze souboru Poslední případy slečny Marplové.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , Knižní klubOriginální název:
Three Blind Mice, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři slepé myšky. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Tři slepé myšky je krátký soubor detektivních povídek od Agathy Christie. Přesněji pět povídek různé délky, které se staly předlohou pro divadelní hry nebo byly později přepracovány v samostatné knihy. Tři slepé myšky se staly divadelní hrou Pasti na myši nebo např. Příhoda s míčkem pro psa románem Němý svědek.
Z toho vyplývá, že nepřečtením této knihy čtenář Agathy o nic nepřichází, ale je to zajímavou sondou do práce spisovatelky.
„Žena ve své kuchyni je bezpečná - navěky bezpečná.“
Kniha Tři slepé myšky v seznamech
Část díla
Případ domovníkovy manželky
1950
Tři slepé myšky / Tri slepé myšky
1950
Únos Kerbera (alternativní verze)
2009
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Tři slepé myšky byly velmi zajímavé, ráda bych viděla divadelní představení. Poslední část se mi líbila však nejvíc, jelikož mám ráda A. Oliverovou. Kniha mě namotivovala přečíst si životopis a utajené zápisníky A. Ch., určitě stojí za přečtení, nicméně mi nepřijde vhodná, jako jedna z prvních knih, pokud čtenář nepronikne do stylu psaní autorky. Němý svědek byl pro mě následně zpracován lépe, než jako tato novela v knize.