Tři železniční mašinky přehled
Wilbert Awdry
Poprvé po osmdesáti letech si můžete přečíst předlohu seriálu Lokomotiva Tomáš! Tři železniční mašinky jsou první knihou ve slavných Příbězích ze železnice Wilberta Awdryho. V ní vypráví o Edvardovi, Gordonovi a Henrym, kteří všichni bydleli ve stejném depu a neustále se mezi sebou chlubili a hádali, ale po sérii dobrodružství zjistili, že je nejlepší být dobrými přáteli a navzájem si pomáhat.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno:Originální název:
The three railway engines, 1945
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři železniční mašinky. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Tři železniční mašinky v seznamech
2000 | ![]() |
2000 | ![]() |
2005 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
Tuto knihu jsem sám přeložil. Vím že můj překlad si 5 hvězd nezaslouží, ale původní příběhy rozhodně ano.
První příběh je nejslabší, ale fakt, že byl první, který odstartoval úspěšnou franšízu, mu dodává vlastní kouzlo. Navíc si připomeňme, že neměl být ani vydán, byl to jen příběh, který vyprávěl Awdry svému nemocnému synovi.
Druhý příběh rozvádí ještě více vztah Edvarda s Gordonem. To, že Gordon unikne nepotrestán navíc přináší živnou půdu pro další příběh s nimi.
K našemu překvapení dostaneme však třetí příběh o jiné lokomotivě, Henrym. Hodně mu pomáhá, že začíná poněkud temnou básničkou a zbytek příběhu se také nese v duchu beznaděje. Navíc nás nechává hezky uvažovat, zda se vrátí poslední příběh knihy k postavám, které už známe, a nebo zůstanou poměrně nepropojeny.
A tehdy přijde čtvrtý příběh, kdy se všechny předešlé slijí dohromady. Gordona dožene jeho nafoukanost, Henrymu skončí triumfálně trest a Edvard dokáže, že do šrotu ještě zdaleka nepatří. Právě poslední příběh této knihy, to, že Awdry završil předchozí příběhy v tomto úchvatném finále, dělá knihu tak úžasnou.
A co je poučením? Budu citovat youtubera Thomas Cynic: "Poučení zní: Jste-li kozel, čekejte na tlouštíka mávajícího z vlaku, dostanete klobouk zdarma ke svačině."