Třicet let na zlatém severu přehled
Jan Eskymo Welzl (p)
Největší české dobrodružství až na kraj světa. Neotřelé vyprávění českého polárníka, který líčí svoji neuvěřitelnou cestu na sever. Poznal řadu různých krajů a lidí s roztodivnými zvyky. Setkával se se zlatokopy, zkoušel žít s Eskymáky, zakoupil loď i psí spřežení. Vynikal jako obchodník, ale osvědčil se i jako lékař, a dokonce byl zvolen náčelníkem Nové Sibiře.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třicet let na zlatém severu. Přihlašte se a napište ho.
Pokud se někdo v současné době vydá tzv. s batůžkem do světa, tak asi nikoho moc nepřekvapí. I tak může zažít spoustu zajímavých věcí a udělat hromadu fotek na Instagram. Jan Eskymo Welzl tohle udělal před více než sto lety. Žádné online připojení, žádné mapy, žádné sociální sítě, prostě jenom kárka a koník a hurá do světa, protože si vysnil, že bude žít za polárním kruhem. Už jenom tohle zní neuvěřitelně.
Další příběhy vylíčené v knize Třicet let na zlatém severu jsou neuvěřitelné ještě mnohem víc. Těžko lze posoudit, co je pravda a co dotvořila cestovatelská fantasie. V každém případě se mi líbilo léčení zmrzlých prstů. Bouchne se rukou o stůl, prsty upadnou a je vyléčeno. :):) A podobných absurdit je tam více.
Navzdory všemu se mi tahle kniha nečetla zcela snadno. Podle mého názoru je to tím, že není vyprávěné jako příběh, ale spíš jako souhrn poznámek a pozorování. Navíc je nabitá takovými příhodami, že jsem se občas koukal na obálku, jestli jsem si náhodou z knihovny nepřinesl nějaký nový díl Terryho Pratchetta. Za tohle absurdní dobrodružství na ledu dávám tři hvězdy.
Smutně krásné melancholicky dobrodružné popisy osudů z dalekého severu. Šťastný to malý velký muž. Překrásná knížka
Kniha Třicet let na zlatém severu v seznamech
Arktida cestopisné příběhy dobrodružství dobrodruhové Edvard Valenta, 1901-1978 Jan Eskymo Welzl, 1868-1948
1998 | Třicet let na zlatém severu |
2009 | Eskymo Welzl - Paměti českého polárníka a zlatokopa |
1967 | Ledové povídky Eskymo Welzla |
1997 | Cesta kolem světa 1893-1898 |
2010 | Hrdinové Ledového moře |
Nádhera. Welzl byl obdivuhodný člověk. Pracovitý, šikovný a čestný. Knihu sepsal spolu s novináři, aby jednak předal co nejvíce svých zkušenosti se životem za polárním kruhem, ale také aby si vydělal prodejem knihy na cestu zpět do své milované vlasti, kde byl už více doma než v Čechách. Škoda, že jsem se k této knize dostala až tak pozdě.
Kam se hrabou romány Jacka Londona! Také mě napadlo, jestli se jím neinspiroval Jára Cimrman.