Třikrát Inspektor Borniche přehled
Roger Borniche
Tento svazek obsahuje romány Povídka o policajtovi (1973), Gringo (1980) a Malťan (1981).
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1988 , OdeonOriginální název:
Flic story, Le Gringo, Le Maltais, 1981
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třikrát Inspektor Borniche. Přihlašte se a napište ho.
Autor je bývalý policajt a barvitě, velmi zvolna až rozvláčně popisuje svoje vlastní zážitky při honbě za organizovaným zločinem nedlouho po druhé světové válce. Pozvolný spád a méně expresivity a dramatičnosti než jsme zvyklí v soudobé tvorbě mě nenudilo, naopak jsem si to užíval.
Malťan - šikovný podvodník a zloděj, kterému jsou velké akce výzvou neodolatelnou. Jeho únikové zázemí je po akcích na ostrovech v subtropech.
Jeho dopadení dostane za úkol od svého šéfa inspektor Borniche.
Jde o prestiž šéfa, neboť ministr si žádá exemplární potrestání za odvážnou a policii zahanbující loupež.
Jak stíhat bohatého mafiánského zločince usídleného v přepychových nemovitostech a užívající je luxusní automobily a jachty, když befel zní : šetřit se musí a výdaje na zbytečný přepych policie nepovolí. Pro nejvhodnější inkognito je šéfem stanoven čas Velkého pátku, kdy na Maltě se koná velikonoční karneval, a inspektor B. zde může v převleku za fáterníka sledovat mafiánské kontakty vedoucí k Malťanovi.
Co z toho, že plave v církevních znalostech a z půjčovny kostým má jiný význam pro kostel v jiném církevním řádu, jeho mise je odhalena, neboť neznalost všech svátostí a nepatřičnost v důstojnosti, tak vysokého církevního hodnostáře je v očích zbožných ostrovanů přímo provokativní.
Po boji s finančními prostředky a tvrdohlavým umanutím, i po blamáži na několika středoamerických ostrovech, se svody v podobě krásných kreolek se úspěch dostaví, i když nic nemůže být vzdálenější tezi, než že jsou katry z nichž nelze uniknout, tak jako dřív.
Citace :" K ministrovi sako pepito, kdo to kdy viděl." (Chudoba policejního inspektora cti netratí.)
" Přípravek na masakrování blech na hadru zvaným sutana s fialovým lemem, mou loveckou výpravu kvůli procesí, obdařil odérem, jehož důvěryhodnost značně ničila mou roli."
Audiokniha s humorným efektem, A.D. by zde neseděl, tomu bych se tak od srdce nezasmála.
Kniha Třikrát Inspektor Borniche v seznamech
Povídka o policajtovi: Vida, autor píše autenticky čili sám o sobě a dost protokolárně (dokumentárně) o něčem, co víte, jak skončí. Chladná francouzská gangsterka, kam by mi filmově pasoval jako inspektor rozhodně radši Belmondo než Delon. Zcela neplánovitě souběžně čtu monografii o Interpolu, to se hodí! 50/24
Gringo: Od začátku je to jasné, a tím až do konce poněkud dlouhé, popisné a únavné: žádný rafinovaný izolovaný mikrozločin s neznámým pachatelem, ale mafiánská šmelina s narkotiky. Pokud si jako Borniche vtělíte rtuťovitého Belmonda a za Gringa kamenného Delona, uteče to líp. Jako na zavolanou se já pořád paralelně prodírám faktografií o Interpolu, což se zde vítaně protíná. 54/24
Malťan: Tak nevím, po Gringovi se Borniche na osm let spokojeně stáhl ze služby do civilu, načež teď o překot pátrá po Malťanovi - napsaném potom, ale odehrávajícím se asi předtím. To je tak ovšem jediná hádanka, kterou upovídaná historka z karibského pařeniště nabízí. Kdyby se seškrtala o popisný balast, dala by se učíst rychleji. Monografii o Interpolu nicméně předběhla, tu jsem odpískal. 58/24