Zachráněný jazyk přehled
Elias Canetti
Trilogie Canetti série
1. díl >
Podtitul: Příběh jednoho mládí Autobiografický příběh jednoho mládí, dětského pozorování světa a prvních citových otřesů dospívajícího jinocha.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1999 , Hynek (Alois Hynek)Originální název:
Die gerettete Zunge. Geschichte einer Jugend, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zachráněný jazyk. Přihlašte se a napište ho.
Velmi uspokojivé.
Fascinuje mě, jak se ta matka tomu synovi věnovala, pravda nemusela do práce, ale s takovou jazykovou průpravou a s tolika znalostmi literatury, kdo to dnes dostane.
Původně jsem chtěla v knihovně půjčit Zaslepení, ale nebylo volné, tak jsem zkusila první díl vzpomínkové trilogie. A nelitovala jsem. Kniha má přes 400 stran a končí v autorových 16 letech. To, co jinde je otázkou několika stran nebo jedné dvou kapitol, zde vydalo na obsáhlou knihu. Bylo fascinující sledovat, jak některé konkrétní zážitky ovlivnily autorovy postoje a zásady. Zachráněný jazyk - první dětská vzpomínka, jazyk jako způsob dorozumění, jazyk jako symbol láskyplného vztahu rodičů.
Kniha Zachráněný jazyk v seznamech
1998 | Zaslepení |
1994 | Masa a moc |
1999 | Zachráněný jazyk |
1998 | Hra očí |
1992 | Svědomí slov |
Narcismus autora, který především stále opakoval, že byl tak neuvěřitelně geniální, vzdělaný a kultivovaný, že ho za to obdivovali všichni, kteří ho byť i jen v odrazu vodní hladiny spatřili, mě spolehlivě odradil od dalších dílů. To je skoro jako když o sobě mluví Radovan Vávra, akorát vyšší literární formou.