A zbyl jen meč přehled
Bohumil Říha

Trilogie o Jiřím z Poděbrad série
< 3. díl
Závěrečný díl historické trilogie o Markovi z Týnce začíná roztržkou krále Jiřího s papežem Piem II., která posléze vyúsťuje ve válku o českou korunu mezi Jiříkem z Poděbrad a uherským králem Matyášem. Markovi, nyní oddanému spolupracovníku krále a už hejtmanu, připadá v těchto sporech s papežem, s uherským panovníkem, ale i s českým odbojným panstvem významná úloha diplomatická. Někdejší citový bouřlivák se cele zasazuje v zápase za Jiříkovy politické koncepce: pracuje v královské radě, podílí se na vojenských akcích, řídí tajná jednání. Ve vyčerpávající službě vidí naplnění svého celoživotního úsilí a obětuje jí i valnou část soukromého života. Rodina je mu oporou, ale právě proto, že k ní tak silně tíhne, dochází k přesvědčení, že v daném okamžiku je třeba věnovat všechnu energii řešení věcí veřejných. Že přišla doba, kdy nezbývá než se chopit meče na obranu země i krále. A tak tento vyznavač míru a pokoje a nepřítel všeho zabíjení nakonec padne rukou svého úhlavního nepřítele.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A zbyl jen meč. Přihlašte se a napište ho.

Zapomenutou knihu jsem našel v zastrčeném koutě knihovny mojí tchýně. První dva díly jsem nečetl, ale nevadilo to. Příběh rytíře Marka z Týnce, hejtmana vojsk krále Jiříka z Poděbrad je pěkně napsaný. Jen škoda smutného závěru, příběh končí uprostřed stránky, jakoby autorovi došel inkoust v plnícím peru.

Bohumilu Říhovi se podařilo zakončit svou historickou trilogii z 15. století vskutku bravurně. V podstatě zde máme zbeletrizovanou historii panování krále Jiřího z Poděbrad a jeho snahy o evropskou spolupráci. Nakonec však opět rozhodují zbraně. Marek z Týnce toho má tentokrát hodně co na práci, jeho parťák Václav Bric mu pomáhá, co to jenom jde a životní nepřítel Samuel z Vlkova také nezahálí. Je vlastně překvapující, že se spisovateli, který sbíral jedno komunistické ocenění za druhým, podařilo napsat románovou trilogii, která nemá nic společného s jeho dosavadní tvorbou. Vznikly tak tři moderní historické romány, které obstojí i v dnešní době. Pokud znají čtenáři a čtenářky jeho dvě nejznámější dětské knížky (Honzíkova cesta a O letadélku Káněti), budou mile překvapeni, že Bohumil Říha dokázal napsat i něco jiného a mnohem lepšího. Pokud z by se z Říhovy tvorby mělo vydávat něco dnes, tak je to jednoznačně tato poděbradská trilogie, protože právě tohle dnes obstojí bez zcela bez problémů. Vřele doporučuji vydání z roku 1983 obohacené o nádherné ilustrace Josefa Lieslera.
Kniha A zbyl jen meč v seznamech
v Mé knihovně | 168x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1957 | ![]() |
1977 | ![]() |
1986 | ![]() |
1984 | ![]() |
1976 | ![]() |
Rozhodně dobře strávený čas u knížek.