Tristan aneb O lásce přehled
Jiří Marek (p)
Znovu před námi oživá jedna o dalších parafrází rytíře Tristana z Loonoisu. Tentokrát v podobě obyčejného muže našich dnů - Jana Tomana. Jenž v nitru touží po lásce, pro kterou by se mohl kořit kráse a něze a bojovat za ni. Potká osudovou lásku a bojuje o ni.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tristan aneb O lásce. Přihlašte se a napište ho.
Kniha me zklamala, je to zasazeno do minuleho rezimu. Namet spatny neni, ale podle me je to slabe.
Kniha Tristan aneb O lásce v seznamech
převyprávění, literární adaptace Tristan a Isolda
1968 | Panoptikum starých kriminálních příběhů |
1981 | Panoptikum Města pražského |
1974 | Panoptikum hříšných lidí |
2001 | Můj strýc Odysseus |
1984 | Panoptikum |
Jedna z mých milovaných knih. Román psaný s lehkostí a láskou k starým skládáním trubadůrů, umně vpleteným v mřížoví gotických písmen, vyprávěný krásným a bohatým jazykem. A je to velmi zdařilá parafráze prastarého příběhu, jakkoli se odehrává v naší době (tedy přesněji té nedávno minulé) a hrdina je docela obyčejný úředník, vyznačující se toliko láskou k starožitnostem, (mezi něž patří jeho opečovávaná Škoda "Tudor") a jistými romantickými sklony. Je to vyprávění rozmarné, ale ne výsměšné, vážné, ale nikoli tragické, neboť:
"Jedinou skutečností je život a ten je nám dáno žít tu pomalu a po troškách, tu náhle, jako bychom pili sám pohár s nápojem lásky. Hrdinové příběhů jsou vymyšlení, leč my jsme skuteční. Nedosáhneme skvělých dobrodružství, jichž byl hravě účasten dávný rytíř, ale jsme z masa a krve, a to má také své výhody. Nepíší se o nás eposy, ale my při jejich četbě můžeme chutnat trnutí strachu i sladkou chuť vítězství. Chápeme, že jestli bylo hrdinovi dopřáno skoliti saň (jako se přihodilo Tristanovi na ostrově irském), nám je dopřáno v teple pokoje se nad tím vzrušovat, aniž si znečistíme ruce dračí krví. Straníme hrdinovi, jež byv raněn, zůstal ležet vedle mrtvého draka, zatímco zrádný dvořan si přivlastnil dračí hlavu, a málem se, padouch, oženil s princeznou, jako Aguyngerren Ryšavý se slečnou Isoldou. Jsme celým srdcem na straně rytířově a srazili bychom rádi prolhanou hlavu dvořanovu, kdyby nám bylo dopřáno přijmouti účastenství v rytířském eposu. Děkujeme skladateli, že to vyřešil za nás a že nám dává možnosti domnívati se, že bychom si i my vedli statečně. Tleskáme mu, neboť nám svým příběhem vyplnil prázdnotu našeho života."
A já za sebe skladateli věru tleskám.