Trnová královna přehled

Trnová královna https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531411/bmid_trnova-kralovna-65c0b932a440e.jpg 3 52 52

Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí! I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev. Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak? NEKTERÉ POHÁDKY SNAD ANI NEMOHOU MÍT ŠŤASTNÝ KONEC... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Violet Made of Thorns , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trnová královna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Papája88
20.05.2024 4 z 5

Zprvu jsem nevěděla, co od knihy očekávat, ale nedostala jsem se k ní bohužel dřív, než se to tady zaplavilo negativní recenzí a pak jsem začala mít obavy, takže jsem se k přečtení dostala až nyní. A já s knihou naštěstí problém neměla, uf, ale chápu, že to asi někomu sedět nebude. Hlavní hrdinka totiž nebyla až takovou kladnou postavou, na které jsme zvyklí, ale já jí celkem chápala a děj i závěr byl díky tomu víc nepředvídatelný, hodně se tím i vysvětluje, proč čtenářům moc nesednou ostatní postavy, možná právě proto, že jsme ty postavy vnímali jejíma očima... to že nám chyběl pohled z princovy strany mi vůbec nevadilo, mám raději, když se člověk vžije jen do jedné postavy a nechává se překvapovat jednáním ostatních ve stejný moment jako ta hlavní. Měla jsem přečteno za dvě odpoledne. Určitě má kniha své minusy, ale rozhodně ne víc než spousta jiných tohoto žánru. Až bude pokračování, s chutí se do něj pustím.

hanpari
19.05.2024 1 z 5

Jsem starý muž. Mnohem starší než by se mi zamlouvalo. Marné přemýšlím, zda bych jako mladší člověk byl méně kritický.

V dávné době jsem četl, co mi přišlo pod ruku. Pravda, literatura té doby byla méně senzační, zato hlídaná odbornými pracovníky, kteří by dnešní knihy nikdy tisknout nedovolili, a to nejen z ideologických důvodů.

Nu což, tržní hospodářství po nás nevyžaduje kvalitu, ale platící zákazníky. Jakákoliv kniha vyjde, pokud se najde dost důvěřivých jedinců, které přesvědčí líbivý obal nebo slavný autor.

Trnová královna je dalším výhonkem žánru young adult fantasy, který se vyznačuje připitomělým přístupem ke svým mladým hrdinům a ke světům, ve kterých se tito hrdinové pohybují.

Nebudu lhát, když prohlásím, že jsem ještě nečetl nic, co by mne přesvědčilo, že tento žánr musí existovat.

Trnová královna leží někde na pomezí Školy dobra a zla a Smrtícího vzdělávání. První připomíná námětem, druhé formou, přičemž je slabší z těch tří.

Což při vědomí, že nejde o žádné literární klenoty (podle mých soukromých měřítek), by vám mělo napovědět, že vám Trnovou královnu nehodlám doporučit.

Protože se ale nacházím mimo cílovou kategorii žánru, což jsem sáhodlouze vysvětlil na začátku, může být, že se pletu a Trnová královna se stane nedílnou součástí knihoven mladých dam.

Těžko si ale představit mladou dámu natolik zparchantělou, aby považovala celou tu slátaninu za alespoň vzdáleně věrohodný pokus o novelu.

Slátaninu? Silná slova, starče nad hrobem! Tolik si možná myslíte, krásné mladé dámy, hluboce uraženy ve svých nejlepších citech.

Pokusím se tedy vytknout pár vad, abych pouze nemlátil prázdnou slámu.

I provařený koncept, kterému zřejmě pro nedostatek českého výraziva zde říkají hate to love, čili od nechuti k lásce, má svá pravidla.

Dobře napsaný příběh ve čtenáři vzbuzuje netrpělivé povzbuzování ve stylu: No tak dělej, děj se s ní dohromady.

Zde, i když bylo od začátku jasné, s kým naše Violet skončí v posteli, bych dal přednost tomu, kdyby ta holka svého prince odkráglovala - a pak šla vyspat se s jeho lesbickou ségrou nebo vyvraždit celou tu pohádkovou říši.

Také dialogy nadchnou svou bodrou drzostí. V dnešní době, kdy se naši pohlední politikové vyjadřují na sociálních sítích jako poslední kriminálníci, jsme si možná odvykli od takzvaných elit vyžadovat prvorepublikové dekorum, ale přesto přesto pevně doufám, že v žádné královské rodině (a ani v jejím okolí) se lidé nevyjadřují jako zastydlí puberťáci, alespoň ne na veřejnosti.

Jaksi bych čekal, ze své špinavé prádlo budou ti lidé přát za zavřenými dveřmi, aby příliš nezklamali velká očekávání lůzy.

Jako poslední jedovatou slinu dodávám, že autorka musela znát být placená od počtu stránek, protože celá ta nastavovaná kaše by se krásně vměstnala do polovičního svazku, aniž by kdokoliv utrpěl újmu na zdraví a příčetnosti.

Bývá mým dobrým zvykem doporučit způsobilejší alternativu pro aspirující čtenáře, proto mi dovolte zmínit čínskou online novelu The dreamer in the spring boudoir.

Pokud umíte anglicky, najdete zde věrohodný příběh o moderní čínské ženě, která se přenese časem do harému ve starověké Číně.

Marně budu doufat, že po přečtení tohoto fascinujícího kousku i český čtenář pochopí, že silná hrdinka nutně nemusí umět karate a mluvit sprostě jako dlaždič.


michaelakoc
10.05.2024 2 z 5

Podle anotace jsem se na knihu moc těšila - new adult romantasy a lehký retelling Šípkové Růženky. Také jsem věděla, že romantická linka by měla být hate to love, a že nebudeme zachraňovat princeznu, ale prince. Všechno mě nalákalo a možná naláká i Vás. Pokud ano, dejte knize šanci nezávisle na mém hodnocení, protože jsem četla i pozitivní názory a hodnocení, mně příběh nakonec nesedl.

Samotný příběh je jednoduchý, máme zde prokletého prince Cyruse, který se svého prokletí může zbavit pouze tím, že se ožení. Kletba se týká celého království. Není úplně jasné, zda se mají obávat trnů nebo rohatých příšer, které jsou také v proroctví. Do toho není objasněno, zda stačí pouhá svatba nebo to musí být svatba z lásky. Chvílemi to vypadá, že by chtěl Cyrus svatbu pouze z pravé lásky, poté že by ji nechtěl vůbec a nakonec klidně i na oko.

Pak tu máme Violet, mladou novou věštkyni království, která, když byly děti, Cyruse zachránila před jistou smrtí. I ona má nyní další vidiny, které se týkají prince, království, jeho budoucí ženy i jí samotné.

Jako děti byli tito dva kamarádi, ale postupně je přemohla žárlivost, pýcha, ctižádost a vlastní cíle, a nyní jsou více nepřáteli než přáteli. Tak je to asi do poloviny knihy. V polovině knihy začne autorka pracovat s jejich vzájemnou přitažlivostí, ale já ji tam vůbec nevidím.

Cyrus je namyšlený a sebestředný, Violet myslí jen na vlastní zisk. Oba mi byli extrémně nesympatičtí. S vedlejšími postavami je to naprosto to stejné. Navíc na konci je strašně poznat, že si autorka s příběhem vlastně ani nevěděla rady. Chvílemi tam byli i prvky Krásky a zvířete.

Příběh rozhodně měl potenciál, ale ten se pro mě nenaplnil.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trnová královna v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst135x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech4x

Autorovy knížky

Gina Chen
americká
2024  68%Trnová královna