Trnová královna přehled
Gina Chen
Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí! I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev. Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak? NEKTERÉ POHÁDKY SNAD ANI NEMOHOU MÍT ŠŤASTNÝ KONEC... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CosmopolisOriginální název:
Violet Made of Thorns, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trnová královna. Přihlašte se a napište ho.
Prokletý princ a ne princezna? Věštkyně, která by chtěla víc?
Tak tohle dostaneš v Trnové královně.
Na mě to celkově působil jako takový retelling na Lociku, Krásku a zvíře, Popelku. Že je to moc? no možná vlastně je, protože kniha bude nakonec standalone.
Cyrus je jako princ dobře namyšlený, ale s Violet mají dokonalé slovní výměny. Pokud si četl/a Krutého prince, a tenhle vývoj a hrdiny miluješ, tak tohle budeš taky!
Příběh je napsán dost čtivě, navíc když znáš klasické pohádky, tak chceš vidět, co z toho vznikne tady.
Já si příběh dost užila, ale mrzí mě, že to nebude mít další díl
Za knihu v rámci #spoluprace děkuji @cosmopolis_cz
'Láska je ošemetná věc, kterou pěstují blázni, ale touha je stejně žádostivá jako každé hladové stvoření, ale upřímná v tom, co chce.'
Pôjdem proti prúdu, pretože sa prikloním skôr k tým negatívnym ohlasom... 'Trnová královna' mala veľký potenciál, ktorý zostal nevyužitý, čo je škoda... Chýbala mi tu dynamika a ja som sa naozaj nudila, všetko sa točilo v jednom a tom istom kruhu! A medzi Cyrusom a Violet mi tiež chýbala iskra, ich takzvané flirtovanie mi pripadalo ako flirtovanie slimákov...
"Můžeš vůbec říct, kde to mé takzvané putování skončí?"
"Rozhodně ne ve tvém zadku, takže by sis z něj mohl vytáhnout hlavu."
Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)
25.02.2024
Kniha Trnová královna v seznamech
Trnová královna od Giny Chen nás zavede do království Auveny, nad kterým se vznáší nepříjemná věštba o princi, který má brzy nastoupit na trůn. Bude to snad konec samotného Auveny? Violet, která je v této zemi věštkyní, bojuje sama o sebe, ve svých vizích spatřuje války, neštěstí i smrt. Sama neví, jakou roli v tom všem má zaujmout a situaci jí neulehčuje ani samotný král Emilius a princ Cyrus.
Violet je spíš taková antihrdinka než hrdinka. Není milá, hodná ani krásná. Je naopak spíš drzá a dost často i sobecká. Přesto jsem si ji poměrně oblíbila, jak čas ukáže i v ní je dost dobra :) celkově se mi kniha četla dobře, ve valně většině má spád, postavy nejsou černobílé a oblíbíte si třeba svéráznou princeznu Camillu nebo učence Danta. Přiznám se, že mi vcelku brzy došlo, jak to celé skončí. Nicméně konec samotný mě vlastně zklamal. Ne proto, že jsem to uhodla, ale proto, že vysvětlení bylo za mě takové zvláštní.
Je vcelku vidět, že se jedná o prvotinu autorky. Některé věci se mi hodně líbily, politika Auveny, vztahy se sousedními zeměmi, vztah Violet a krále Emilia... pak byla ale spousta věcí nedotažených a já jsem trochu tápala nebo bych chtěla víc! Celkově jsem tedy rozpolcená, kniha se mi poměrně líbila, ale výtek mám docela dost.
Hodnotím tedy 3,5 z 5 :)
Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz , @cosmopolis_cz a @bunburistka