Trója (2024) | Databáze knih

Trója
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540128/bmid_troja.jpg 4 64 64

Mýty (Stephen Fry) série

< 3. díl

Taková mela kvůli jedné ženské… A i kdyby byla ve skutečnosti prozaičtější než u Homéra, co nám brání si ji trošku přibájit? Sličný šikula Paris si coby arbitr marnivých olympských bohyň vyčíhl neméně hezkou Helenu, slovo dalo slovo a záhy byla ruka v rukávě, jakož i… ehm… pod suknicí. A pochopitelně též na sukovici, neboť pevninské i ostrovní Řecko kvůli jejímu únosu všeobecně mobilizovalo. O mečích, kudlách a krvežíznivosti nakrknuté Sparty nemluvě. Trójská válka o uloupenou krasavici – dosud řádně provdanou za borce Meneláa – trvala deset let a předvedla další hrdiny, vylomeniny i koniny na obou stranách fronty. A teď je nasnadě kontrolní otázka: co když všechno bylo daleko prozaičtější než v Homérových verších a šlo především o územní zisky rozmáhajících se Achájců? Tak či onak se na obhajobu antické invazní řežby zrodil božsky zauzlovaný příběh o nezkrotných vášních, neochvějném hrdinství a mazané lsti, krvavě zapsaný do písku maloasijského pobřeží. Předáváme si ho už tři tisíce let, avšak prvotřídní britský vtipálek ho svými poznámkami opět osobitě ozdobil tak, že by se bavil i objevitel Tróje: snílek Heinrich Schliemann. Po úspěšném převyprávění starověkých Mýtů a dobrodružství, která prožívali řečtí Hrdinové, završuje Stephen Fry svou osvětově-žertéřskou výpravu do minulosti nejslavnějším antickým příběhem.... celý text

Literatura světová Mytologie Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Troy, 2020

Interpreti: Otakar Brousek ml.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trója. Přihlašte se a napište ho.

EmanuelBremi
03.03.2025 4.5 z 5

Příjemně originální vykreslení známého příběhu. Postavy jsou uvěřitelné, množství detailů je přiměřené a celkově se kniha dobře čte. V "trilogii" i samostatně se jedná o skvělé dílo.

Jenny055
20.01.2025 5 z 5

Kvôli čitateľskej výzve som si vybrala Tróju, hoci som ešte nečítala Mýty ani Hrdinov. Už od detstva ma bavili grécke báje, tak som sa medzi množstvom gréckych bohov a hrdinov ani veľmi nestrácala. Pri počúvaní audioknihy som si pomáhala aj mojou starou knihou od Vojtecha Zamarovského Bohovia a hrdinovia antických bájí a niektoré mne menej známe postavy som si vyhľadávala. Bolo to dlhé počúvanie, ale úžasné a dokonca miestami aj vtipné, a trochu to poopravilo moje zmýšľanie o niektorých gréckych hrdinoch. Už sa teším na počúvanie Mýtov a Hrdinov.

Šárka_D
22.08.2024 5 z 5

Mýtus o Tróji miluju. Stejně tak miluju i celou starořeckou mytologii, ale letos jsem na ten trend naskočila naplno. Po skvělé Kirké od Madeline Miller jsem sáhla po Fryovi a nemohla jsem udělat lépe, on totiž dokáže spletitý příběh plný osobních a rodinných vztahů, zrad a vražd převyprávět tak, že máte dojem, že mu rozumíte a dokonce ho i dokážete sami interpretovat. Přínosem je též závěrečný rejstřík postav. Pokud chcete řecké mytologii a jejím souvislostem lépe porozumět, doporučuji. Jeho Mýty jsem si už koupila v krásném ilustrovaném vydání a těším se, až začnu.

Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021

Kniha Trója v seznamech