Trója přehled

Trója
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540128/bmid_troja.jpg 4 45 45

Mýty (Stephen Fry) série

< 3. díl

Taková mela kvůli jedné ženské… A i kdyby byla ve skutečnosti prozaičtější než u Homéra, co nám brání si ji trošku přibájit? Sličný šikula Paris si coby arbitr marnivých olympských bohyň vyčíhl neméně hezkou Helenu, slovo dalo slovo a záhy byla ruka v rukávě, jakož i… ehm… pod suknicí. A pochopitelně též na sukovici, neboť pevninské i ostrovní Řecko kvůli jejímu únosu všeobecně mobilizovalo. O mečích, kudlách a krvežíznivosti nakrknuté Sparty nemluvě. Trójská válka o uloupenou krasavici – dosud řádně provdanou za borce Meneláa – trvala deset let a předvedla další hrdiny, vylomeniny i koniny na obou stranách fronty. A teď je nasnadě kontrolní otázka: co když všechno bylo daleko prozaičtější než v Homérových verších a šlo především o územní zisky rozmáhajících se Achájců? Tak či onak se na obhajobu antické invazní řežby zrodil božsky zauzlovaný příběh o nezkrotných vášních, neochvějném hrdinství a mazané lsti, krvavě zapsaný do písku maloasijského pobřeží. Předáváme si ho už tři tisíce let, avšak prvotřídní britský vtipálek ho svými poznámkami opět osobitě ozdobil tak, že by se bavil i objevitel Tróje: snílek Heinrich Schliemann. Po úspěšném převyprávění starověkých Mýtů a dobrodružství, která prožívali řečtí Hrdinové, završuje Stephen Fry svou osvětově-žertéřskou výpravu do minulosti nejslavnějším antickým příběhem.... celý text

Literatura světová Mytologie Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Troy , 2020


Interpreti: Otakar Brousek ml.
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trója. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

bigbabe
24.06.2024 3 z 5

Četla jsem Mýty a tak jsem si chtěla přečíst i tuto knihu. Začala jsem od konce, kde je popis bohů a ostatních postav. Ze začátku jsem se nějak nemohla do toho načíst, možná to bylo tím, že jsem byla na dovolené a měla jsem vypnutý mozek.
Co se týká obsahu, tak to bylo fajn, dozvědět se či doplnit si vzdělání v této oblasti. Ale přišlo mi to právě o trochu méně čitelné než Mýty.

bukiet
21.06.2024 5 z 5

Stephen Fry napotřetí a zase bezchybně interpretuje antické mýty. Po knize o bozích a knize o hrdinech tak dostáváme svého druhu antické Avengers. Příběh Tróje a jejího dobývání si totiž bez znalosti předešlých knih moc neužijete. Vrací se spousta hrdinů i bohů z předešlých mýtů, aby svedla nejpamátnější krvavou řež historie. Válka, na kterou se dodnes vzpomíná. Fry je opět skvělý vypravěč, který s humorem i sarkasmem dokáže přiblížit všechny okamžiky vedoucí ke konfliktu a konflikt samotný až po jeho tragické finále. V čem je ovšem autor naprosto skvělý, je uvádění dějů do souvislostí, kdy si uvědomíte jak všechny příběhy, tak různorodé a samostatné, do sebe najednou logicky zapadají. Z antických mýtů nám tedy autor už dluží jen jeden velký a slavný epos o Odysseově cestě domů. Interpretace se i napotřetí ujal osvědčený Otakar Brousek ml.


jaroiva
26.12.2023 4 z 5

Člověče, vy tam máte postav jak na orloji!
Tak do poloviny jsem se trápila s množstvím jmen. Nejsem schopná tolik postav udržet. Nemám správnou představu. Až se samotnou válkou jsem se trochu zorientovala, hlavně díky tomu, že Achilla jsem viděla jak B. Pitta a Hectora jako E. Banu. I díky nim jsem neviděla Achilla tak ukrutného.
Oceňuji slovníček - seznam postav v konci knihy. Asi bych potřebovala nějaký grafický rodokmen, ale tam by asi pro ty propletence nestačil ani trojrozměrný graf.
Pořád se mi z této série nejvíc líbí Mýty, ale druhou půlkou mě i Trója dost zaujala.
A navíc je tu dobrý doslov, který objasňuje zajímavé souvislosti, kdy kdo jak, archeologie/historie...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

31.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trója v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených3x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Stephen Fry
britská, 1957
2019  85%Mýty
2020  88%Hrdinové
2021  89%Trója
2005  63%Lhář
2003  67%Hroch