Trvalý záznam přehled

Trvalý záznam
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434223/bmid_trvaly-zaznam-CPs-434223.jpg 5 84 84

Edward Snowden. Muž, ktorý odtajnil americký systém masového odpočúvania a sledovania verejnosti. Systém, ktorý sám pomáhal vybudovať. Dvadsaťdeväťročný Edward Snowden v roku 2013 šokoval svet, keď sa ako príslušník CIA a NSA rozišiel so svetom amerických tajných služieb a zverejnil informácie o budovaní systému schopného zaznamenať každý telefonát, textovú správu či e-mail. Výsledkom by bol zlom v dejinách špionáže – prechod od monitorovania jednotlivca k celým národom. Americká vláda by tak získala možnosť nazrieť do súkromia každého človeka, ktorý sa dotkne počítača či smartfónu, natrvalo uchovať získané údaje a použiť ich. Snowden po rokoch v ruskom exile prvý raz odhaľuje, kedy a za akých okolností v ňom dozrela morálna povinnosť porušiť zákon a prehovoriť. Vysvetľuje jednotlivé kroky, ktoré učinil v presvedčení, že dané konanie je v rozpore nielen s americkou ústavou, ale aj so základnými hodnotami akejkoľvek slobodnej spoločnosti. Autobiografia Trvalý záznam zachytáva Snowdenovo detstvo v idylickom prostredí amerického predmestia aj roky v tajných službách CIA a NSA. Je výnimočným svedectvom bystrého mladého muža, ktorý vyrástol na internete a nakoniec sa stal jeho svedomím.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Permanent Record, 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trvalý záznam. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (22)

chamyl
26.03.2024 5 z 5

Edward Snowden bezpochyby zasluhuje absolutorium za svůj whistleblowerský počin. Navíc se jeho autobiografie čte celkově velmi dobře a i řada technických termínů je podána srozumitelně. Odhalování praktik, které jsou v rozporu s platným právem, je pro mne vždy obdivuhodný a správný čin, zvláště je-li zdrojem těchto nepravostí oficiální moc.

Na druhou stranu je obtížné knihu hodnotit bez přihlédnutí k osobě autora. A tady se bohužel obávám, že je zbroj Snowdenova bílého rytíře svobody už nemálo potrhaná a ušpiněná. Jeho kopí totiž stále míří jen jedním směrem, byť asi rozumím důvodům proč.

Dětinsky ovšem působí jásání některých čtenářů nad tím, že konečně vidíme, jak špinavé má strýček Sam spodky. Kdo chtěl, ví to už dávno. Snowdenova odhalení přitom paradoxně dávají (byť uznávám, že nyní nevelkou) šanci tomu, aby si své spodní prádlo "demokratické" země někdy v budoucnosti vypraly. Ze své stávající adresy nám ovšem, obávám se, žádná odhalení obdobných praktik tamní moci ani on, ani jeho sousedé, bohužel nepřinesou.

Nicméně dávám této knize plný počet, protože by měla být součástí všeobecného povědomí, abychom si každý měli šanci utvářet vlastní kritický názor na svět kolem sebe.

zelda7
02.01.2024 5 z 5

Moc zajímavá kniha, některé části mohli být za mne trochu kratší nebo srozumitelnější, ale chápu knihu i jako jakousi obhajobu Edwarda Snowden a, proto je mi jasné, že chtěl některé části vysvětlit podrobněji a v podstatě se jedná i o jeho životopis. V některých částech knihy jsem se docela i pobavila, ale je to tím, že autor je zkrátka opravdu inteligentní člověk a některé jeho myšlenkové pochody již v mladém věku mne rozesmáli, jako např. že ve třinácti letech usoudil, že už školu nepotřebuje. :)


Foruss9005
23.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, určitě stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trvalý záznam v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených13x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit29x