Trýzeň a touha přehled

Trýzeň a touha
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475443/bmid_tryzen-a-touha-959-475443.jpeg 4 51 51

Marta už dávno ví, že s ní něco není v pořádku, jenom přesně neví co. Její manžel Patrik si myslí, že je úžasná a že spolu všechno zvládnou. Každý má přece nějaké trápení, které musí překonat, aby mohl žít dál. Ještě před svatbou mu Marta oznámila, že nechce mít děti, a Patrik to přijal s tím, že ji miluje už od čtrnácti a jediné, na čem mu záleží, je postarat se o to, aby byla šťastná. Jenže právě to se mu přes veškerou snahu nedaří. A když se nakonec Marta dobere pravdy o tom, co ji to vlastně trýzní, je příliš pozdě, aby se naplnila její nejhlubší touha. Ale kdoví, možná se ukáže i to, že když někoho přestanete milovat, je možné začít znovu od nuly, pokud se naučíte napřít svou touhu k něčemu jinému.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Sorrow and Bliss, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trýzeň a touha. Přihlašte se a napište ho.

azur
04.10.2024 4 z 5

Sonda do jednoho běžného manželství, jeho vzniku, průběhu a rozpadu. Ale i o mateřství, psychických poruchách a uvědomění.
Vypravěčem tohoto osudu je Marta, která již delší dobu tuší, že s ní není vše tak, jak by mělo. Neustále se točí v kruhu návštěv odborníků, užívání léků a jejich následné vysazování. V mládí se setkává s Patrickem, spolužákem jejího bratrance. Tou dobou ještě netuší, že právě Patrick se stane jejím manželem. Musím uznat, že Marta byla občas vážně nesnesitelná a nedovedu si představit, jak dlouho by tohle manžel dokázal tolerovat i v reálném životě. No i tomu knižnímu nakonec pohár trpělivosti přetekl.

kurama45
12.08.2024 5 z 5

„Nostos, Martho, návrat domů. Algos, bolest. Nostalgie je utrpení způsobené naší nenaplněnou touhou po návratu. Ať už ten domov, po kterém toužíme, existoval či nikoli.“

Po prvej strane som bola odhodlaná, že budem túto knihu neznášať. Pred očami som mala ďalší prázdny výlev v štýle Oceana Vuonga a jemu podobných, ktorí iba citovo vydierajú čitateľa. Ale nedalo sa. Trýzeň a touha je totiž presne to, o čo sa neschopní škrabáci snažia, ale nemajú na to skúsenosti, jazyk, ani reč. Toto nie je oceán prázdnych slov s hĺbkou jedného milimetra, ale Mariánska priekopa reality. Je to román o neznámej psychickej chorobe, o tom, ako s ňou Martha bojovala, ako ju ignorovala, ako sa ňou nechala i nenechala ovplyvniť. Ako ju pomenovanie jej tajomnej trýzne oslobodilo, aj keď čitateľ sa diagnózu nedozvie. Hlavná hrdinka je sarkastická, smutná a zamilovaná. Sabotuje samú seba, občas schválne, inokedy nie.
Taká horkosladká nádhera.

SlamLenka
19.04.2024 4 z 5

Je to už přes dva týdny, co jsem ji dočetla, ale pořád mi leží v hlavě – tak takový je román Trýzeň a touha. Napsala ji Meg Mason, spisovatelka ze Sydney, která děj zasadila do Británie, konkrétně převážně do Londýna a Oxfordu. A o čem je, že nad ní pořád musím přemýšlet? Paradoxně o vztazích, což tedy rozhodně není téma, které primárně vyhledávám. Jenže ono to není „jen“ o partnerském vztahu, ale také o vztazích v rodině, vztahu k sobě samé a vlastně i životu jako takovému.
Hlavní hrdinka Martha se nevyzná sama v sobě. Mnozí ji mají za někoho, kdo vše moc prožívá a není schopen se dát do kupy, s kým nemá cenu ztrácet čas, protože ona je prostě taková, a podle toho s ní i jednají. Ne však Patrick, její manžel, který nad ní dlouho odmítá zlomit hůl, a tak po ní mlčky uklízí a nechává po sobě stéct její zlostné výbuchy.
A Marthou totiž „není něco v pořádku“, ale než se jí snažit porozumět, je snadnější to prostě nechat být. Ona sama se v sobě nevyzná a neví, v čem je její potíž. Sledujete její depresivní stavy i projevy něčeho, co se snad podobá hraniční poruše osobnosti, jenže v důsledku není podstatné, čím přesně Martha trpí. Právě proto také autorka nemoc nejmenuje. „Mám —“ říká nakonec Martha, když konečně pojmenuje to, co za jejími stavy stojí. V tu chvíli už je jí ale čtyřicet a její život je zhruba v takovém stavu, v jakém byl ten můj někdy těsně po pubertě – v totálním nepořádku.
Vžívat se do Martiných pocitů bylo trýznivě nepříjemné, ale důležité. Sdílení totiž může pootevřít dvířka porozumění, což je klíč k dobrým vztahům – vztah k sobě samému nevyjímaje. Tohle bylo fakt bolavé čtení, ale taky hodně dobré!
Do Arga moc děkuji za knihu k recenzi.

Ingrid tvrdí, že od té doby díky své píli a odhodlání konstantně sestupuji po kariérním žebříčku.

Kniha Trýzeň a touha v seznamech