Trýznivé město přehled

Trýznivé město
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360563/bmid_tryznive-mesto-R5k-360563.jpg 4 7 7

Když Daniela Hodrová v sedmdesátých letech psala Podobojí, netušila, že právě začíná ze vzpomínek, mýtů, příběhů postav reálných i fiktivních, slavných i neznámých budovat románový svět, který se s koncem neuzavře, že spolu s Kuklami a Thétou vytvoří jednou trilogii. S aluzí na Danta ji pak nazvala Trýznivé město. V prostoru Prahy, města-očistce, se příběhy živých prostupují s příběhy mrtvých, kteří žijí dál na místech spjatých s jejich životem. V Thétě se román proměňuje ve svého druhu autobiografii, otevírající se umíráním otce a končící cestou za ním do podsvětí. Trilogie, poprvé jako celek vydaná v roce 1999, se tehdy završila, ale románový svět nepřestal existovat. Znovu jsme se v něm ocitli v Komedii, Vyvolávání i Točitých větách, kde se rozrostl o další groteskní i jímavé příběhy. Odkudkoli do tohoto světa vstoupíme, pokaždé nám poskytne celistvou výpověď. Už je téměř jisté, že tento „svět z vět“, jak jej nazval M. Jankovič, přestane existovat teprve s poslední větou posledního autorčina románu. A možná ani pak ne.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trýznivé město. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

evci
09.06.2024 4 z 5

Hodnotím podobně jako Silmaria - první dva díly velice dobré (první z nich mě ale přece jenom zaujal o něco více), i po jazykové stránce to byl skvělý zážitek, poslední část mě ale až na pár momentů příliš neoslovila. Původně jsem měla v plánu nazvat knihu skrytým klenotem české literatury, což už po přečtení poslední části bohužel není možné. Takže čtyři hvězdičky, jinak by to bylo za pět.

zahradnice18
07.02.2022 2 z 5

Velmi zvlášní styl a jazyk. Nejdříve jsem byla nadšená. Potom jsem nemohla dočíst. Zkoušela jsem číst při cestování dopravou, číst večer, číst v klidu se sklenkou vína, ale bylo to k nepřečtení.


Godgifu
24.06.2020

Za mne: trýznivé je číst tuto knihu... Vůbec nevím, o čem těch 30 stran, které jsem přečetla, než jsem to vzdala, bylo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trýznivé město v seznamech

v Přečtených10x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Část díla

Autorovy další knížky

Daniela Hodrová
česká, 1946
2015  78%Točité věty
2001  93%... na okraji chaosu...
1991  84%Podobojí
1999  83%Trýznivé město
1994  80%Perunův den