Tulák po hvězdách přehled
Jack London
Tulák po hvězdách vyšel poprvé v roce 1915. Jack London byl inspirován skutečným příběhem nevinně odsouzeného Ed Morrella, který si vytrpěl pět let samovazby. Londonovi se podařilo prosadit obnovu procesu a Morrell byl v lednu 1914 z věznice v San Quentinu propuštěn. Na základě jeho vyprávění autor vytvořil skutečnou báseň o svobodě a utrpení bezmocného jedince. V románu pak ostře obžaloval americkou justici a odhalil barbarsky surové metody vězeňských správců...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , LabyrintOriginální název:
The Star Rover, 1915
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tulák po hvězdách. Přihlašte se a napište ho.

Tak z této knihy jsem velmi na rozpacích doteď, a to je to již poměrně dlouho, co jsem ji četla. Přítel miluje jeho Bílého tesáka, takže mu ještě možná dám šanci, ale toto bylo zklamání.
Bavil mě úplný začátek, kde autor promlouvá ke čtenáři, jsou tam ty úvahy atd., jenže pak to začne být vleklé.
Potom, když začne vězeň cestovat, tak se to zlepší, ale návraty do svého těla a do vězení začnou být po chvíli, opět, vleklé a přitažené za vlasy.
Celkově mi přišlo, že autor klouzal po povrchu. Buď se mělo furt cestovat a byla by to pecka, plná historických událostí a zajímavých poznatků, nebo ok, mělo to být takto, ale zase měl zabrousit více do té filozofické stránky, odpoutání se od bolesti apod.
Tady je tak nějak vše, z každého rožku trošku, ale nic pořádně. Některá putování jsou super, jiná nuda. Když čtete poprvé o jeho vůli a štvaní hlídačů ve vězení, smějete se jim s ním, ale pak už si ťukáte na čelo. Když je 100 dní v kazajce a na každé straně říká, jak mu to mají utáhnout, že to mají úplně na prd..No už mi prostě nepřišel odvážný a hustý, ale vyšinutý.
Konec to lehce zachránil, ale žádné wow se nekonalo. Chápu, že v době vydání to bylo wow, ale teď tuto tématiku převálcují soudobá díla.
Celkově knihu hodnotím jako průměr. Neurazila, nenadchla.

Moc pěkny román od Jacka Lodna napsaný na konci jeho života. Román pojednává, o nespravedlivé odsouzem vězni Ed Morellovi a jeho statečném snaseni svého osudu pomocí meditace pomocí navštěvuje své minulé životy. Velmi působivá kniha prectena díky čtenářské výzvě. Podle knihy narodila brněnská rocková legenda Progres 2 vynikající cd které taky velmi doporučuji. Rád se ke knizce rad vrátím.
3 000 eknih zdarma ke stažení
08.10.2023
Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)
19.02.2023
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
„Vzpomínka znamená zkušenost.“
„V úplné nahotě i v naprostém zapomnění...“
Kniha Tulák po hvězdách v seznamech
v Přečtených | 4 566x |
v Mé knihovně | 1 152x |
v Chystám se číst | 1 455x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
20. století vězení, věznice reinkarnace USA (Spojené státy americké) minulé životy podle skutečných událostí mučení povídkové rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
1974 | ![]() |
1988 | ![]() |
Kniha ve mě vyvolává rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsou v ní popsány příšerné poměry ve věznicích, což v době prvního vydání vyvolalo oprávněný rozruch. To považuji za nespornou autorovu zásluhu, je málo knih (a spisovatelů), co by dokázali něco důležitého ovlivnit. (Za to ta třetí hvězda). Na druhou stranu je zde otravný hlavní hrdina, který je tak úžasný veleduch, že snad jediné, co nevynalezl on osobně, je kolo a prezervativ. Prakticky ve všech příbězích je důležitou osobou (včetně masakru v Mountain Meadows, kde je aspoň důležitým synem vůdce karavany). V tomto případě lze aspoň ocenit solidní historickou přesnost. To se nedá říct o popisech pravěku, které jsou až komické. Nemohla jsem si pomoci, aby se mi před duševním zrakem nezjevil kmen pralidí, který s pobavením sleduje svého člena, jak urputně vyhrabává kamenými a kostěnými nástroji tu hlubokou jámu. Při tom porcují uloveného pratura a sází se, jestli to toho blba přestane bavit nebo tu díru fakt vyhrabe. (Každý, kdo někdy kopal krumpáčem latrínu, jistě představu pazourkových nástrojů pro takovou práci ocení). Poslední postřeh se týká výběru popsaných životů. Přestože hrdina jednou větou zmíní, že byl i mnoha ženami, vypráví jen ty příběhy, kde byl bílým mužem, a to je při neustálém opakování fakt otrava.