Tulák po hvězdách přehled
Jack London
Jack London se narodil v zimě roku 1876 do zoufalé chudoby sanfranciských slumů. Ve svém díle reflektuje svou drsnou existenci skrz neúnavné mapování osudů lidí, kteří, stejně jako on během celého svého života, čelí divočině. London prošel mnoha překážkami – krátce poté, co získal novinářskou cenu za povídku „Tajfun u japonského pobřeží“, dokonce skončil ve vězení v Niagara Falls za potulku. Tulák po hvězdách, ve Velké Británii vydaný pod názvem Kazajka, je románem složeným z krátkých příběhů vystavěných kolem konceptu reinkarnace. Kniha pojednává o osudech vězně Darrella Standinga, čekajícího na smrt, jenž úspěšně čelí hrůzám vězeňského života i mučivým pobytům ve svěrací kazajce únikem do barvitých snů o svých minulých životech – ty zahrnují inkarnace francouzského šlechtice nebo Angličana ve středověké Koreji. Kniha, která je založená na životě a vězeňských letech autorova přítele Eda Morrella, je jedním z Londonových nejspletitějších a nejsvébytnějších děl.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tulák po hvězdách. Přihlašte se a napište ho.
![vlkcz vlkcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Už když před lety Progres 2 vydali svoje zpracování Tuláka po hvězdách, tak jsem si vždycky při poslechu říkal, že si tu knížku pamatuji trochu jinak. Ale to bylo někdy před 30 lety. A protože v poslední době album poslouchám poměrně často, tak jsem si dal reread. Navíc se hodí do ČV. A ejhle, oni kluci tu knížku sice vzali po svém, ale přitom se jí dost drželi. Jen nevyprávějí souvislý příběh, ale vybírají jen hlavní témata a motivy.
Jen mě překvapilo, že knihu vydali i soudruzi, jednou dokonce v době nejtužší normalizace. Tak moc se soustředili na kritiku amerického vězeňského systému (aniž si lámali hlavu s tím, že ten československý, zejména z 50. let, se od popisovaného nelišil), že úplně ignorovali ten duchovní a náboženský akcent. Tak se jí, alespoň ve vydání z roku 1984, pomstili na tehdejší dobu nezvyklým množstvím tiskových chyb.
Ale i tak, skvostný zážitek.
![lucyvase4 lucyvase4](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/424590/m_lucie8119-6593034dc8bba.jpg?v=1704133454)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Ve věznici u San Francisca si odpykává svůj trest, na jehož konci čeká oprátka, Darrell Standing. Muž, který zabil svého kolegu. Tímto činem si ale onu očekávanou smrt nezasloužil. Tu si vykoledoval až lží jiného vězně, kterému ředitel a jeho kumpáni uvěřili. Ačkoli ředitel má prostředky, kterými chce rozvázat našemu hrdinovi jazyk, jeho síla vůle je několikanásobně silnější. Svěrací kazajka nebo roky na samotce? Nad to vše se houževnatý muž dokáže na dně kobky silou vůle povznést. A tak zatímco Darrellovo tělo zůstává uvězněno, jeho duše osvobozena od pozemského těla, vzlétá k minulosti. A on tak může znova prožívat životy, které už jednou prožil.
,,Pro lásku jsem umíral. Za lásku jsem život dal. Zakrátko mě, Darrella Standinga, odtud vyvedou a popraví."
Četli jste něco od Jacka Londona?
Já v mládí viděla film Bílý tesák, a moc se mi líbil. Knihu jsem ale žádnou nečetla. Proto když přišla nabídka štafety od @denisinsvet_denicek neváhala jsem ani chvilku. Navíc anotace zněla jako něco přesně pro mne. Cestování do minulosti, prožívání minulých životů. No zkrátka čekala jsem obrovskou pecku.
Očekávání ale bylo bohužel jiné než realita. Knihu jsem sice dočetla, ale místy jsem se vyloženě ke čtení nutila. Nevím, zda to bylo překladem nebo příběhem samotným, ale kniha zkrátka nezaujala.
Autor neustále některé věci opakuje. Chápu, že tím chtěl navodit pocit beznaděje a nevyhnutelnosti osudu. Na mne to nicméně působilo spíše rušivě.
Čekala jsem, že kniha bude zabředávat více do hloubky. Pár hlubokých myšlenek k přemýšlení jsem v knize sice objevila, ale že by to bylo vyloženě filosofické dílo, to se říct nedá. A ani příběh není nějak hodně promyšlený. Jedná se spíše o útržky (povídky) z minulých životů.
Nejvíce se mi líbil začátek knihy a poté část, kdy se Darrell ocitl v Jeruzalémě za časů Ježíše Krista.
Jinak byla kniha spíše zklamáním. Ani hlavního hrdinu nebo jakoukoli jinou postavu jsem si nijak zvlášť neoblíbila.
Co ale nemůžu autorovi upřít je velký historický přehled. Obdivuji, že většinu událostí si nevycucal z prstu, nýbrž že se skutečně staly. Dokonce i Darrellův spoluvězeň, Ed Morrell, skutečně žil.
3 000 eknih zdarma ke stažení
08.10.2023
Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)
19.02.2023
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
„Vzpomínka znamená zkušenost.“
„V úplné nahotě i v naprostém zapomnění...“
Kniha Tulák po hvězdách v seznamech
v Přečtených | 4 553x |
v Mé knihovně | 1 140x |
v Chystám se číst | 1 449x |
20. století vězení, věznice reinkarnace USA (Spojené státy americké) minulé životy podle skutečných událostí mučení povídkové rományAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
1974 | ![]() |
1988 | ![]() |
Moc pěkny román od Jacka Lodna napsaný na konci jeho života. Román pojednává, o nespravedlivé odsouzem vězni Ed Morellovi a jeho statečném snaseni svého osudu pomocí meditace pomocí navštěvuje své minulé životy. Velmi působivá kniha prectena díky čtenářské výzvě. Podle knihy narodila brněnská rocková legenda Progres 2 vynikající cd které taky velmi doporučuji. Rád se ke knizce rad vrátím.