Tundra a smrt přehled
Martin Ryšavý
Autobiografický hrdina knihy Martina Ryšavého (mj. autora románů Cesty na Sibiř, Vrač či Zlaté vidění) se vydává na dobrodružnou a nesnadnou výpravu k doposud neprobádaným končinám lidské existence. Cesta se mu stává příležitostí k niterné rekapitulaci bohatých životních zkušeností světoběžníka, spisovatele a filmového dokumentaristy. Na horizontu jeho pouti se neotřelá pozorování a vyprávění prolínají s úvahami o smyslu vysněných, dosažených i nenaplněných životních cílů. Nedohledné sibiřské a arktické dálavy se tak protagonistovi proměňují v symbolickou trajektorii lidského údělu. Potřeba promýšlet a sdílet vyprávěním to podstatné z prožívaných a vzpomínkami evokovaných událostí, k níž se Martin Ryšavý na stránkách prózy přiznává, je vlastní hrdinům všech jeho knih. Tundra a smrt mezi nimi ovšem vyniká soustředěností autorské meditace o smyslu této potřeby vyprávět svědectví o lidském životě jako osudový příběh.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tundra a smrt. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá kniha po rozpačitém Zlatém vidění. Osobně mi Tundra přišla lepší než Cesty na Sibiř, které mi přišly místy přeci jen dosti rozvleklé. Tady se naopak osvědčuje zkratka, ale určitě ne na úkor hloubky. Jen prostě to co by dalo na celou stranu autor zhutnil a zkoncentroval do dvou, do tří vět. I ty libůstky a různé historky jsou podány daleko hutněji. Z kapitoly o televizní propagandě a Ukrajině mrazí. Celkově moc dobrá kniha. Od Ryšavého asi zatím ta nejlepší. Doporučuji.
Martin Ryšavý konečně napsal knihu, která tím nejlepším způsobem navazuje na Cesty na Sibiř a čte se jedním dechem (oproti Vrači a Zlatému vidění, u nichž jsem se musel do čtení nutit). Hlavně o tundře a často bizarních lidech v ní, včetně letmého návratu k Anželice z Cest na Sibiř nebo režisérovi Utkinovi z Vrače. A se smutně prorockou předzvěstí války na Ukrajině, která byla díky ruské propagandě dávno jasná i lidem na tak vzdálené Sibiři.
Knižní novinky (40. týden)
03.10.2021
Kniha Tundra a smrt v seznamech
2008 | Cesty na Sibiř - 1. díl |
2010 | Vrač |
2011 | Cesty na Sibiř |
2001 | Lesní chodci |
2021 | Tundra a smrt |
Pěkně se četla, zajímavé postřehy, příběhy, i dávkování postav.