Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině přehled
Klára Dvořáková
Monografie je věnována problematice skládání komplimentů v češtině. Vychází z podrobného rozboru nahrávek soukromé neformální komunikace mezi rodinnými příslušníky a přáteli. Na základě analýzy více než sedmdesáti komplimentových sekvencí jsou popsány komunikační funkce komplimentů i jejich lexikální, morfologické a syntaktické prostředky, představeny jsou taktéž prostředky neverbální. Jelikož publikace nahlíží danou problematiku v kontextu dialogické komunikace, své místo v ní nachází i analýza reakcí na komplimenty.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině v seznamech
v Mé knihovně | 4x |
Autorovy knížky
2017 | Ty jo, to seš dobrá! Jak se skládají komplimenty v češtině |
Škoda, včera byl Den komplimentů, ale kniha přišla se zpožděním, takže až dnes:
" Není důležité, co přesně chválíme. Důležitější je, že vůbec chválíme a děláme tím našim blízkým radost"
Tak se všichni ( i já) zamysleme, jestli komplimenty/pochvaly, opravdu dost často ve vhodných situacích lidem ve svém okolí a milovaným členů rodiny skládáme.
Ale třeba i v restauraci nebo v obchodě.
Mě osobně každá upřímná pochvala potěší.
( Nepočítám ty farizejské a lehce poznatelné).
Pochvalu " Bylo to výborné ale...."
si odpusťme, tou fakt nikoho nepotěšíme, že....
Úžasná reportáž zachycující skládání komplimentů mezi rodinnými příslušníky a přáteli Kláry Dvořákové.
Téměř rok sbírala a zpracovávala autorka mluvenou komunikaci, ve které jsou komlipemty typické. Inspirací jí byla německá kniha a jelikož v češtině podobná kniha chybí, tématu se ujala.
A vznikla velmi zajímavá a nedoceněná studie o tom, jak spolu lidé mluví v běžných situacích.
Sice byli všichni informováni o nahrávání, ale komplimenty nebyly zmíněny, aby to neovlivnilo jejich chování.
Nejčastější byly variace na " to je dobrý, ty jsi dobrá/dobrý."
A je pravda, že i já tento komlipent používám nejčastěji.
Kompliment může být složen i prostým "hmm" ( se správnou intonací), nèkdy stačí zvednutý palec, úsměv nebo přikývnutí.
Čtěte a poučte se. Já osobně budu víc chválit, snažit se kritiku si nechat pro sebe a vyzdvihnout plusy.
Tak tedy:
Paní Dvořáková, tahle kniha se vám opavdu povedla.