U ambonu přehled
Petr Vacík , Ladislav Heryán , Petr Glogar , Pavel Pola , Josef Prokeš , Tomáš Roule
Od chvíle, kdy se kvůli koronavirové krizi uzavřely všechny kostely, odstartoval podcastový projekt U ambonu, v jehož rámci šest známých kněží každý den komentovalo evangelijní čtení. Vznikl tak unikátní soubor duchovních promluv, které nejen zajímavě vykládají text Písma a související témata, ale zachycují i nové přemýšlení o tom, jak v moderním světě žít křesťanství, jak se vyrovnávat s nečekanými a zásadními zvraty, které představovala například daná krize, jak vystoupit ze zabydleného prožívání víry směrem k větší dospělosti a autenticitě. Výběr z promluv z doby koronavirové je tak nejen dokumentem své doby, ale i výzvou k novému vykročení a dobře ukazuje, že každá krize je zároveň i šancí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U ambonu. Přihlašte se a napište ho.
Soubor lockdownových kázání za covidu od šesti kněží, kteří se několik týdnů každý den střídali v povzbuzujících promluvách. Milé setkání se zajímavými církevními osobnostmi. Ne každá promluva vám asi změní život, ale v některých se dají najít kousky moudrosti, které můžou pomoct na další cestě. A dovedu si představit, že každý čtenář ty kousky v knížce najde na jiných místech.
Šťastný karanténní nápad Fortny, otevřeného klášterního projektu bosých karmelitánů. Byla to zvláštní doba - první covidová uzávěra v březnu 20. Z pohledu dnešního politicko-epidemiologického marasmu doba prvotního strachu, rovněž však čas sounáležitosti a často obdivuhodné kreativity, do jejíhož řetězu krásně zapadají i homílie kněží a řeholníků z této knížky. Mluvené slovo víry a naděje - to jsme tehdy (jako dnes) mimo jiné potřebovali. A mohli jsme ho slýchat, pravidelně. A je příznačné, že ač se nám trpělivost, ohleduplnost, empatie a dobrovolná práce pro druhé ze společnosti do jisté míry vytratily, promluvy U ambonu pokračují a dvakrát týdně tak můžeme slyšet nově např. Jana Sokola, Otmara Olivu, Annu Krutskou... Díky. A poděkování také Portálu za knižní verzi.
Kniha U ambonu v seznamech
Autoři knihy
česká, 1977 Ladislav Heryán
česká, 1960 Petr Glogar
česká Pavel Pola
česká Josef Prokeš
česká, 1980 Tomáš Roule
česká, 1975
Více než 50 duchovních promluv šesti osvědčených katolických kazatelů, které vznikly v období lockdownu a týkají se hlavně Velikonoc, proto je dobré číst je někdy v té době, což se mi povedlo. Některé texty mě zaujaly více, jiné méně - ale to je u takového množství jasné.
"Louis Évely říká v jednom kázání manželům, že láska začíná tehdy, když si myslíte, že už se nemilujete. Do té doby jste měli možná rádi svoji představu o tom druhém, ale možná jste ho neměli rádi takového, jaký skutečně je. Láska je překonaná nenávist nebo lhostejnost, podobně jako víra je překonaná pochybnost a naděje překonávané zoufalství a beznaděj."
Rady na cestu podle P. Vacíka:
1. Choďte mnohem více do přírody.
2. Dostatečně spěte, pijte a hýbejte se.
3. Nebuďte sami a buďte štědří.
4. Investujte čas do solidní spirituality.
5. Mějte něco, na čem vám opravdu záleží.
6. Sledujte to, co rozeznáváte jako plodné zdroje, a využívejte jich.