U nás jediné přehled
Adam Jist
Přírodní zvláštnosti a unikátní umělecká díla v Československu. Prémie knižnice Kamarád. Identifikační číslo tohoto vydání knihy je 24-074-88 .
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize U nás jediné. Přihlašte se a napište ho.
Kniha U nás jediné v seznamech
v Mé knihovně | 26x |
přírodní zajímavostiAutorovy další knížky
1988 | U nás jediné |
1991 | Kopa kopců |
1946 | Nad zeměmi a moři |
1963 | Nejen zlatá jablka |
1967 | Mariol nechce zpívat |
Kniha je rozdělena na 2 části: co stvořila příroda a co vytvořili lidé. Mezi přírodními unikáty autor popisuje věčné jaro na vrcholku kopce Boreč v Českém středohoří, Velké mechové jezero u Rejvízu, mofety čili bahenní sopky u Františkových Lázní, české granáty, Klenotnici drahých kamenů v novopackém muzeu, stádo bílých jelenů v Žehušicích, sopku Komorní hůrka u Chebu, Zbrašovské aragonitové jeskyně, Bozkovské dolomitové jeskyně, přírodní rezervaci Kamenné slunce, Kamencové jezero v Chomutově.
V druhé části popisuje penězokazeckou dílnu v Koněpruských jeskyních, Muzeum knihy ve Žďáru nad Sázavou, Muzeum antického umění v Hostinném, Muzeum motocyklů na hradě Kámen, římský nápis na trenčínské skále, středověký důl Osel v Kutné Hoře, břidlicový důl Červené jezírko v Hromnicích u Plzně a ruční papírnu ve Velkých Losinách.