Učitelka z Osvětimi přehled

Učitelka z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492158/bmid_ucitelka-z-osvetimi-8lP-492158.jpeg 4 45 45

Slovenská učitelka Magda Hellingerová byla do Osvětimi deportována 28. března 1942. Esesáci ji vybrali mezi takzvané vězeňské funkcionáře, kteří měli plnit jejich kruté rozkazy a udržovat řád mezi desetitisíci živořících vězňů. Magda tak každý den balancovala nad propastí: Jak pomáhat ostatním, zachraňovat životy a přitom na sebe neupozornit? Její příběh svědčí o tom, že ušlechtilou stránku lidského ducha nezničí ani ty nejkrutější podmínky.... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Nazis Knew My Name , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Učitelka z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Ivetaa
16.04.2024 5 z 5

Nelehké čtení - přesto doporučím každému, kdo má zájem o skutečnou historii kolem koncentračních táborů.

Marekh
16.11.2023 5 z 5

Román je založený podle skutečné události. Na knize se podílela také její dcera MAYA LEEOVÁ a australský spisovatel DAVID BREWSTER.

Hlavní postavou je slovenská učitelka MAGDA HELLINGEROVÁ, která byla do Osvětimi deportována 28. 3. 1942. Pracovala jako tzv. vězeňský funkcionář. Dohlížela na nespočet vězňů a udržovala pořádek. Mnoha lidem zachránila životy včetně její rodiny (bratranci, sestřenice, strýc aj). Setkala se s různými funkcionáři z řad SS, např. IRMOU GRESEOVOU, EDUARDEM WIRTHSEM, JOSEFEM KRAMEREM, JOSEFEM MENGELEM aj. Byla organizační typ, reagovala pohotově na situace, které nastaly a nebála se něco říci před lidmi z SS, i když to bylo velmi nebezpečné. V některých situacích se chovala přísně na vězenkyně, ale bylo to nezbytné, aby neupoutali zbytečně pozornost SS a aby zachovala pořádek a řád. Někdy měla namále a mohla skončit v plynu. Lidé ji měli rádi a nezapomněli na její pomoc. Když byla v úzkých, rádi Magdě pomohli. Na ruce měla vytetováno číslo 2318. V Osvětimi se seznámila také s mužem BÉLOU, do kterého se zamilovala. V Osvětimi strávila přes 3 roky.

Sledujeme Magdin život před válkou, v Osvětimi a také její život po válce. Kromě Osvětimi byla také v koncentračním táboře Ravensbrück a Malchowě.

Celkově se kniha četla dobře, i když to bylo srdceryvné čtení. Je určitě dobře, že Magdina dcera Maya se rozhodla vydat tuto knihu, abychom nezapomněli na hrůzy holokaustu a také nezapomněli na Magdu, která byla velmi statečná a která pomáhala ostatním, jak nejlépe dovedla.

Na počátku Doslovu je uvedeno: „Magda nikdy netoužila po tom, aby jí lidé, jimž zachránila život, nějak děkovali či aby ji chválili. Pouze si přála, aby uznali, že ona v té neskutečně hrůzné době udělala vše, co bylo v jejích silách, a že si zachovala svou lidskost i navzdory zcela nelidským podmínkám. Naštěstí kromě těch, které ji obviňovaly, existovalo i mnoho vězenkyň, které si Magdinu pomoc uvědomovaly a byly jí vděčné.“

V závěru knihy se nachází DOSLOV, ve kterém nalezneme také vyjádření různých lidí, kterým pomohla a zachránila jim život. Vyskytuje se zde také kapitola POVÁLEČNÝ OSUD NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH OSOB V TOMTO PŘÍBĚHU a SLOVNÍČEK POJMŮ.


1v8na
18.10.2023 5 z 5

Příběh se mi velmi líbil. Mám ráda tyto osobní příběhy z období 2. světové války, navíc když je to psáno formou románu a v ich formě.
Je to období, na ktere by se nemělo zapomínat a které by měl znám každý.
Libí se mi, že kniha je postavena i na faktech a zmiňuje skutečnosti a skutečné osoby.
Jako jedna z mála knih má i čast, kde se popisuje život po Osvětimi, což u mnoho knih není a mám za to, Že jsem se s tím setkala i poprvé.
Co velmi obdivuju je to, že si i přesto všechno Magda zachovala svoji tvář a lidskost.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Láska a jiná slova, Smějící se bestie a dalších 60 knižních novinek (17. týden)

24.04.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Učitelka z Osvětimi v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených3x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst80x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x