Úkol pro šaška přehled
Pavel Hrdlička
Podrychtář Václav série
V Čechách nastává před husitskými bouřemi v letech 1402–1403 dramatická situace. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády a nakonec uvězněn ve Vídni, zemi drancují kočovní Kumáni a zároveň probíhá občanská válka mezi stoupenci Václava a Zikmunda. Podrychtář Václav od Černého koně je novou městskou radou zbaven úřadu. Nenese to vůbec dobře, ale nakonec může přijmout nabídku Bratrstva obruče a kladiva, které ho chce vyslat do Vídně. Tam se má pokusit za pomoci králova šaška Kotrmelce, řádového rytíře Bohuňka a bývalých biřiců osvobodit krále.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úkol pro šaška. Přihlašte se a napište ho.
Moc pěkná knížka, která se až na jistá místa čte moc dobře. Nic méně k přihlédnutí k hodnocení u ostatních dílů a knih musím dát 3 hvězdy. I když je to 3 s velkým +. Opravdu se mi někdy špatně hodnotí, na této škále.
Čtení o podrychtáři Václavovi mě opravdu baví. Tentokrát dostal hodně důležitý úkol, který musel plnit až ve Vídni. Bylo to i s jeho pomocníkama pěkně dobrodružný a někdy i úsměvný.
Knižní novinky (30. týden)
19.07.2020
Kniha Úkol pro šaška v seznamech
Praha Vídeň 14.-15. století Zikmund Lucemburský, 1368-1437 Václav IV. historický šerm
2012 | Smrt nosí rudé škorně |
2014 | Kdo s ohněm zachází |
2015 | Žebrákova pomsta |
2018 | Pouť oběšenců |
2016 | Úkol pro šaška |
(SPOILER) Tento díl byl pro mě asi nejzábavnější, ale zároveň se v něm autor hodně věnoval popisu historických faktů. Tedy skutečnostem, o kterých jsem neměla pojem.
Všechny doby jsou tak nesmírně bohaté na události, v každém i nemenším místě se děje - a dít bude nějaká tamní historie, a každý účastník vidí a vnímá věci jinak.
Ale dosti úvah. Náš detektiv Václav s přehledem například vyřeší jednu vraždu, která byla prezentována úplně jinak, byla totiž omylem zařazena do série několika dalších dosti smutných násilných úmrtí.
Jenže stalo se, že byl posléze sesazen z funkce podrychtáře, upadl do deprese, neholil se, nestříhal, nemyl, nejspíš ani nehty na rukách a nohách si nekrátil, šťoural se s nimi v smrdutých zubech... teda s těmi na rukách, a byl z něj prostě takový hodně odpudivý mrzutý chlápek středního věku... Naštěstí ne napořád. Jinak by s ním jeho paní Kateřina asi těžko vydržela.
A tak se dočteme o mnoha dobrodružstvích, a nakonec jako třešinka na dortu, jak Václav a ještě několik postav, nám dobře známých z předešlých knih... plus jeden navýsost zajímavý člověk s přezdívkou Kotrmelec, vysvobozují českého krále Václava IV. ze zajetí ve Vídni.
A že přitom proteče hodně mázů piva i vína a sní se mnoho pečených kolen a jiných delikates, není třeba zdůrazňovat.
Skvělá kniha, hodně zábavná. Ale protože už se na podrobné studium historie nedám, na rozdíl od obdivuhodného autora, pana Hrdličky, tak se můžu jenom zamýšlet - bylo to opravdu tak?
Přála bych si, aby se to opravdu tak stalo, a aby parta vcelku obyčejných (tedy, svým původem) lidí jen tak mírnyx týrnyx vyfoukla nejvyššího monarchu země České jeho věznitelům před nosem :-).
P. S Musím dodat, neboť je to důležitá informace, že Václav je znovu podrychtářem a uvidíme, co ho ještě v ulicích středověké Prahy potká :-).