Ukrajinsko-český a česko-ukrajinský slovník přehled
Růžena Šišková
Moderní, aktuální slovník, který byl připraven ve spolupráci se Slovanským ústavem Akademie věd ČR, přináší v ukrajinsko-české části přibližně 24 300 ukrajinských výrazů a 33 200 českých ekvivalentů, v česko-ukrajinské části asi 32 400 českých výrazů a 55 100 ukrajinských ekvivalentů. Jeho předností je přehledné grafické uspořádání hesel, které usnadňuje vyhledávání základních gramatických údajů, kontextových charakteristik, užitečných slovních spojení a nejběžnějších frazeologizmů. Slovník zahrnuje i odbornou terminologii z mnoha vědních oborů i častěji užívané hovorové výrazy včetně nespisovných. Přílohu tvoří samostatný slovníček českých a ukrajinských zkratek.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ukrajinsko-český a česko-ukrajinský slovník. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Ukrajinsko-český a česko-ukrajinský slovník v seznamech
2009 | Vyprávění a písně Rusínů z východního Slovenska |
2008 | Ukrajinsko-český a česko-ukrajinský slovník |
2001 | Mluvnice současné ukrajinštiny. |
1998 | Vyprávění z Podkarpatí. Ukrajinská nářečí východního Slovenska. |
2009 | Areálová studie slovní zásoby rusínských nářečí východního Slovenska. Diferenční slovník. |
Nejhorší slovník od Ledy, jaký jsem zatím měla. Na rozdíl od všech ostatních slovníků Ledy, které jsem používala, se rozhodli výrazně zvětšit písmo, takže ačkoliv tento slovník působí masivně, neobsahuje o moc víc výrazů, než obyčejný kapesní slovník, který je výrazně menší, skladnější a levnější. Pokud to porovnám s Rusko-českým/česko-ruským slovníkem stejného nakladatelství (z roku 2002), tak ten je objemově menší a přitom obsahuje výrazně více výrazů. Pokud by Leda pro svůj Ukrajinsko-český/česko-ukrajinský slovník použila obvyklou velikost písma, jednalo by se o docela tenkou knížku (ve srovnání s jinými slovníky). Tento slovník je prodáván zabalený, takže na tuto záludnost přijdete až doma.