Ulejváci přehled
Kate Weinberg
Devatenáctileté Jess se splnil sen – přijali ji na slavnou anglickou univerzitu, studuje literaturu. Plachá dívka se tu potkává s trojicí nevázaných spolužáků a nadšeně s nimi bortí mantinely britské spořádanosti. A poznává samorostlou profesorku Lornu, která v semináři o díle Agathy Christie vede posluchače k tomu, aby překračovali meze nejen v uvažování, ale i v činech. Jess tak bude čelit sexu v pohřebním voze, hlavně však kostlivcům ve skříni vlastní rodiny… a především ztroskotání v lásce a procitnutí z iluzí. Někdy se zrada trestá až příliš krutě. V tomto kriminálním dramatu se střídají pravé motivy s falešnými, do cesty se stavějí vražedné úklady, tragické peripetie v řádu nejslavnějších světových detektivek – ale i překvapivé provokující otázky. Jaký pud v našem nitru nás nutí, abychom se v zoufalství schovali před světem jako kdysi Agatha Christie? Dokázali bychom se v krajním případě vzepřít a v zájmu vyšší spravedlnosti zabít?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulejváci. Přihlašte se a napište ho.

Červená knihovna špatně maskovaná mimikry rádoby rafinované detektivky. A ani aluze na život a dílo Agathy Christie to nezachrání...

Autorka velmi zajímavě uchopila svůj příběh a zakomponovala do něj díla Agathy Christie, ale především samotné Agathino zmizení. Zabývala se otázkou, jaké okolnosti jí k němu vedly, ale nečekejte odhalení století. Pár teorií jejího slavného zmizení však autorka prostřednictvím své knihy nastínila. První třetina mě zaujala a udržela si mou stoprocentní pozornost. Vyprávění devatenáctileté Jess bylo napsáno v ich-formě poutavě a čtivě. Děj se sice rozvíjel pozvolna, ale pomalejší plynutí mu vůbec nevadilo. Nečekejte však akční thriller plný zvratů a překvapivých momentů, kterým ani být nemá, spíše společenský román s kriminální zápletkou.
Více v recenzi, v záložkách (Zaostřeno na knihy).
Knižní novinky (29. týden)
18.07.2021
Kniha Ulejváci v seznamech
v Mé knihovně | 12x |
Kniha na mne velký dojem neudělala. Odkazy na Agathu Christie jsou jisté plus, ale jejich potenciál je zmařen tím, že kniha za svou inspirací těžce zaostává.
Zápletky vzývaného idolu jsou smysluplnější a uvěřitelnější, technika vraždy realističtější. Nepomáhá ani fakt, že zde není žádná významná pozitivní postava - u Agathy Christie je vždy, přinejmenším je jí detektiv, tady ale na hlavní hrdince nic pozitivního není.
Snaha o analogii s Oponou navíc zcela selhává, protože autorka nepochopila její pointu. Z pro mne nepochopitelného důvodu ji bere jako otázku nátlaku (jak velký nátlak by vás donutil zabít?), ve skutečnosti jsou zde ale podstatné důvody. Norton nikoho k ničemu nenutí, pracuje s důvody (malichernými i ušlechtilými, jaké se namanou) a nasvěcováním možností a příležitostí.
Provokativnost pointy Opony spočívá nejen v tom, že Poirot spáchá na sklonku svého života vraždu, ale především v tom, že jeho důvod (zastavit "vraha") je natolik dobrý, že mu na jeho základě mnoho lidí tu vraždu odkývne. A tady se objevuje zásadní potíž - motiv vraždy v Ulejvácích ve srovnání s Poirotovým neobstojí ani při zavřených obou očích.
Na druhé straně kniha může udělat dojem jako působivý tragický obraz morálního rozkladu současné akademické a vyšší společnosti v Anglii.