Ulička přízraků přehled

Ulička přízraků
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484785/bmid_ulicka-prizraku-2uZ-484785.jpg 4 25 25

Mysteriózní román, podle kterého byl natočen hvězdně obsazený velkofilm Stanton Carlisle je kouzelník v potulném panoptiku, které lačnému publiku nabízí různé bizarnosti: nejsilnějšího muže na světě, elektrickou dívku i takzvaného divocha, nejnižší formu lidské existence. Stan ale jako mistr manipulace míří opačným směrem. Postupně se vypracovává a zdá se, že svět mu leží u nohou… až do chvíle, kdy jeho jistoty během jedné seance shoří na popel. V Uličce přízraků se totiž i ten nejzářivější sen může proměnit v noční můru.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad

Nightmare Alley, 1946

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulička přízraků. Přihlašte se a napište ho.

Atanone
07.03.2025 5 z 5

U cirkusu se nikdy na nic neptej. A nikdo ti pak nebude lhát.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na knížku jsem si brousila zuby delší dobu. Film ji sice předběhl, ale vy, co jste ho viděli, ale knihu zatím nečetli, klidně se do ní pusťte. Mnohé scény se od filmu liší a navíc můžete postavám daleko víc vidět do hlav, což v tomto případě není zrovna příjemné. Obzvlášť pro dámy, které měknou při bezelstném pohledu Bradleyho Coopera, bude setkání s jeho literární verzí asi trochu šok. Kromě vcelku marného hledání postavy, kterou bych mohla nazvat kladnou, jsem si musela položit otázku, nakolik se dá tolerovat manipulace, kdy je lež lží, kterou nelze prominout a jestli se dá uznat férovost mezi lidmi, kteří se živí klamáním jiných. Jo, ta pověstná zlodějská čest... Ale i tady platí to známé - co pošleš, to se ti vrátí.
Vám, co jste film viděli a nad knihou uvažujete, můžu jen nespojlerově říct, že do filmu se nikdy nevejde vše a v knize zůstává dost překvapení. Včetně už zmíněných výletů do Stanovy psýchy. Osobně se mi líbilo použití tarotových karet a jejich významů jako názvů kapitol.

p.s. v těch momentálních veřejných i soukromých diskuzích o tom, jestli na DK psát komentáře, já musím poděkovat speciálně Čefovi, jehož komentáře ráda čtu a tento mě ke knize přitáhl.

čef
17.11.2024 5 z 5

Jak vidno, i vhled do duší ostatních tak, že vám zobou z ruky a zahrnují vás domy a penězi, je možné se, s trochou talentu, snadno naučit. Život jednoho takového bezpáteřního podfukáře je velice názorně předveden v této knize, která mne celkově uchvátila. Není obvyklé, aby se na jednom místě objevilo tolik odhalení podvodníků, i když v minulém století. Dnešek je v tomto samozřejmě jiný, pokročilejší, ale nutnost nepodléhat podvodníkům a manipulátorům, je pořád stejná. Výborné dílo s dalekosáhlým přesahem do smyslu života a společnosti na úrovni gigantů jako Hemingway apod.!

jaroiva
21.12.2023 5 z 5

Film jsem neviděla, takže nemohu srovnat. Kniha mi vůbec nepřipadala tak stará. Možná tomu pomohl i "čerstvý" překlad mladého překladatele.
Ale moc se mi líbila atmosféra, která zůstává dobová.
Připadá mi, že lidé zůstávají stále stejní, technologie se mění, ale povaha zůstává.
Drobní podvodníčkové tohoto typu (jasnovidci) dnes provozují svou živnost třeba na youtube, kde jim platí obecenstvo svým časem a shlédnutím reklam. O větších podvodnících bych se tu nezmiňovala, tam už podle mého ani ambice Stana nesahaly.
I jsem mu začala fandit, neměli to tehdy bez internetu ani ti podvodníčci tak jednoduché. Najít svého hejla a zároveň se sami nestat hejlem...
Pro mě jde o působivou knihu, která mě - v audioverzi - od začátku vtáhla.

Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022

Zfilmováno