Ulrika přehled
Jakob Wassermann
Ulrika, pětadvacetiletá dívka, se dostane do rodiny bohatého starožitníka, který krutě vládne své rodině. Při požáru vídeňského divadla zachrání jeho dceru Josefinu a vetře se do jeho přízně. Převrátí život rodiny naruby, podmaní si starého, podivínského a lakomého starožitníka, svede jeho syna, manipuluje všemi pasivními členy rodiny a nakonec se zmocní rodinného majetku. Ulrika všechny své činy zaměřuje na jediné a to je získání peněz.Teprve na konci života Ulrika poznává, že opravdovou lásku si za peníze koupit nemůže.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulrika. Přihlašte se a napište ho.
Začátek knihy mi přišel hodně zajímavý, vprostřed už jsem se do čtení musela nutit a ke konci už jsem i přeskakovala odstavce. Těch slov je tam prostě příliš. Jedna každá myšlenka je rozepsaná na půl stránky. Podrobný psychologický rozbor každé postavy a každé její úvahy či postoje. Kdyby byla kniha poloviční, určitě bych si ji užila mnohem víc.
Kniha Ulrika v seznamech
1994 | Kašpar Hauser |
1974 | Ulrika |
1971 | Případ Mauricius |
1980 | Kryštof Kolumbus – Don Quijote oceánu |
1986 | Zlato z Caxamalky a jiné povídky |
Tato kniha mistrně vykresluje jednotlivé postavy, manipulaci a postupnou devastaci celé rodiny, kterou dokáže mladá dívka Ulrika dostat do svých tenat, aby si přišla k jejich majetku. Tady mě zaujalo mimo jiné i to, jak se jí povedlo odstavit matku tím, že jí zajšiťovala přísun knih, až ta propadla čtení natolik, že ji nic jiného nezajímalo.